Западът създава Свещена лига срещу Османската империя

38131
Западът създава Свещена лига срещу Османската империя
1684 г

Свещената лига е военно-политически съюз между Свещената Римска империя, Венецианската република, Жеч Посполита и други държави за борба срещу агресията на Османската империя в Централна Европа.

На 5 март 1684 г., чрез съдействието на папа Инокентий XI, се основава Свещената лига, по инициатива на Леополд I (император на Свещената Римска империя) с Полско-литовската държава (Жеч Посполита), Венецианската република и други християнски монархии, както и с Русия (1686).

Подписан е Санстефанският мирен договор

Санстефанският мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край ...

Договорът за създаване на Свещения съюз е сключен като съюз в борбата срещу Османската империя. В последвалата война Западът нанася поражение на османците в битката за Виена. Свиква се Карловацкият конгрес, с който завършва войната. С нейния край на практика съюзът престава да съществува.

Между 1685 г. и 1689 г. са завладени области, които от векове принадлежат на Османската империя: Унгария, Трансилвания, Сърбия, за известно време дори гръцкият Пелопонес. Най-големият успех на Лигата е победата в битката при Мохач (1687).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Шарл Азнавур (ВИДЕО)
Роден е Шарл Азнавур (ВИДЕО)

На 22 май 1924 г. е роден Шарл Азнавур, френски певец и композитор от арменски произход, писател, поет и актьор. Биография Азнавур е роден в...