Филм за велик индианец представят в София, Пловдив и Варна

7865
Филм за велик индианец представят в София, Пловдив и Варна
Снимка: продуцентите

Филм за един от най-великите индианци - Дейв Белоглавият орел, ще бъде представен в Пловдив на 8 юни от 19 ч. в Lucky Дом на киното, в София на 10 юни от 19 ч. в Дом на киното и във Варна на 15.06 от 20 ч. във Фестивален и конгресен център към НДК. Лентата ще представи режисьорът Стивън Симпсън, който е живял около година в индиански резерват, за да заснеме историята. 

Главният герой, Дейв Белоглавият орел, почина миналата година на достолепната възраст от 97 години. През дългия си живот той е имал десетки филмови роли, включително тази в носителя на "Оскар" “Танцуващият с вълци“ на Кевин Костнър. Белоглавият орел е внук на вожда Белия бик, който се е сражавал в прочутата битка при Литъл Бигхорн през 1876 г.

БНТ ще излъчи филм за Чочо Попйорданов

На 5 май от 19:00 часа БНТ1 ще излъчи документалния филм "Гласове в гримьорната на Чочо", посветен на големия български актьор Петър По...

Дейв Белоглавият орел е роден през 1919г. в една индианска колиба, и докато не започва училище на дванадесет годишна възраст, говори само езика на племето Лакота. През Втората световна война индианецът пристига в Европа като част от американския корпус. Участвал е в десантите в Италия и Нормандия, където е ранен. Носител е на Сребърна звезда за храброст. “Падахме като птици, направени от глина", спомня си Дейв. ,,По-голямата част от униформата ми беше съсипана.’’ Надупчен от куршуми, преди да падне на земята, той е в безсъзнание. Първите медици, които го виждат, решават че е мъртъв и го оставят. Но един британски командос се приближил към него и разбрал, че Дейв още диша. Спасяват го. 

По време на войната, Дейв се запознава с англичанка, която преподава уроци по танци. Двамата се женят, а след връщането си в Южна Дакота стават шампиони по бални танци. Но ги застига трагедия. Младата, бременна съпруга на Дейв, загива в автомобилна катастрофа през 1946 година. ,,Не ми пукаше дали съм жив или не. Идеше ми да сложа край на живота си.’’ - казва Дейв. А след това се заема с опасни начинания. Става състезател в надпревари с коли. Опитва скачане с парашут, играе в полупрофесионалната баскетболна лига, участва в родео. ,,Всичко, което може да ме убие.’’ - казва Дейв. Но въпреки това оцелява.

Белоглавият орел участва в няколко филма от четиридесетте и петдесетте, сред които ,,Реката, от която никой не се завръща’’, партнирайки си с Мерилин Монро. По време на  една от почивките на снимачната площадка Дейв и Монро прекарват в танци. По време на едно пътуване до Европа, Дейв се запознава с младата белгийска актриса Джоузи Кестеман в Брюксел. ,,Когато се запознах с нея, животът ми отново се промени… Тя ме крепеше.’’

Филмът за него финансиран от публиката, заснет е за 18 дни в най-бедните части на Щатите, с много малък екип. Продуцентът и режисьор Стивън Симпсън премести компанията си от Лос Анджелис в България, а лентата е направена по едноименния бестселър на Кент Нърбърн. Писателят сам се обръща към Симпсън след празните обещания на продуценти от Холивуд. Лентата се радва на висока оценка в IMDB. Oтвежда публиката на едно прочувствено пътешествие към културата на племето Лакота.

Първите 6 филма от Международния конкурс на 22-ия София Филм Фест са ясни

Първите 6 филма от Международния конкурс на 22-ия София Филм Фест са ясни. Два от тях са български: „3/4“ на Илиян Метев и ...

Когато индианецът Дейв почина миналата година, вестта за неговата смърт беше най-четената история на BBC в целия свят. Екипът на предаването All Things Considered, излъчвано по NPR, дискутираше Белоглавия орел като “най-интересният човек на света.”

Трейлър може да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино