Мегаполисите загряват въздуха в радиус от хиляди километри

17834
Мегаполисите загряват въздуха в радиус от хиляди километри

Големите градове са способни да повишат средните годишни температури в отдалечени селски райони, разположени в радиус от няколко хиляди километра от тях с един градус по Целзий, което говори, че ролята на мегаполисите в изменението на климата се подценява. Това заявяват климатолози в статия, публикувана в списание „Нейчър клаймит чейндж”.

„Открихме, че топлинните загуби, отделяни от големите градове, са способни да загреят атмосферата в отдалечени от тях региони. Този феномен възниква благодарение на изменението в циркулацията на въздушните маси, които са предизвикани от изхвърлянето на излишната топлина от домовете и други части на мегаполисите”, заяви ръководителят на групата учени Хуан Чжан от университета в Сан Диего, САЩ.

Затоплянето на климата увеличава снежната покривка в Северното полукълбо

Глобалните промени в климата водят до увеличаване на снежната покривка в Северното полукълбо и в частност Сибир, заяви директорът на Ин...

Чжан и колегите му са стигнали до този извод, оценявайки топлинната енергия, която отделят големите градове в Северна Америка, Европа и Китай в околната среда.

Авторите на статията отбелязват, че глобалният принос на остатъчната топлина в изменението на климата сам по себе си е незначителен – тя повишава средните температури на Земята с по-малко от 0.01 градуса, предаде РИА Новости.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com