Земята издига плазмен щит срещу слънчевите бури

248974
Земята издига плазмен щит срещу слънчевите бури
Снимка: Thinkstock

Земята може да се предпазва с щит от слънчевите бури, съобщи "Ню сайънтист".

Спътници и наземни детектори за пръв път наблюдаваха как планетата изпраща струи от плазма срещу напора от заредена слънчева материя. Откритието подкрепя стара теория за магнитната среда около Земята, предаде БТА.

Земната кора е започнала да се образува преди 4,4 млрд. години

Намерени в планински подпочвени пластове на Австралия кристали цирконий са помогнали на американски учени да разберат как е протекъл пр...

"То обаче промени мисленето ни как работи системата - каза Джо Боровски от института по космически науки в Боулдър, Колорадо, който не е участвал в изследването - Земята не стои бездейна да чака какво ще й поднесе слънчевият вятър, тя всъщност може да се съпротивлява".

Земята е заобиколена от магнитосфера, която ни защитава от слънчевия вятър - високоенергийните частици, които постоянно идват от Слънцето. Понякога обаче линиите на слънчевото магнитно поле могат пряко да се свържат със земните в процес, наречен магнитна реконекция, който отваря пукнатини в магнитосферата. По тези линии могат да преминат заредени частици в атмосферата. Така се появяват северното сияние и геомагнитните бури.

Газ в земната атмосфера обаче се йонизира от ултравиолетовата светлина от Слънцето. Получената плазма се улавя от магнитните полета в пръстен около планетата. Предишни наблюдения на тази плазмасфера са показвали, че понякога от нея излизат струи.

Брайън Уолш и колегите му от космическия център "Годард" сега засякоха явлението с GPS сензори и видяха струя от увеличена електронна плътност да се извива над Северния полюс.

Земята губи способността си да отразява светлината

Заради глобалното затопляне планетата ни губи способността си да отразява светлината, предаде БГНЕС. Системи за наблюдение и анализ на...

В същото време три спътника THEMIS на НАСА, които изследват слънчевите бури, пресякоха през магнитната граница. Те отчетоха 100-кратно увеличение на броя на електроните по нея, които вероятно са оставени от струята.

Не всяка буря обаче генерира струя от плазма. Затова наземните наблюдения ще са много важни за изучаване на това явление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос