"Ел Периодико": Каталуния разследва Бойко Борисов и дали не е замесен в пране на пари

31156
"Ел Периодико": Каталуния разследва Бойко Борисов и дали не е замесен в пране на пари
Снимка: БГНЕС

Полицията на Каталуния Mossos d'Esquadra и каталунската прокуратура са започнали разследване дали българският премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари в международен мащаб. Това съобщава списание El Periodico (Ел Периодико).

Аферата "манекенката в Барселона" не спира да преследва Бойко Борисов

Във Facebook се появи второ видео на инициативата "Да спрем разграбването на България", с което се продължава историята на манекенката ...

Връзката към Борисов е българската манекенка Борислава Йовчева. Нейното име се появи в т.нар. афера "Къща в Барселона" - можете да си я припомните в този материал!

Йовчева е сестра на бившия футболист на ЦСКА Станко Йовчев. Покрай аферата "Къщата в Барселона" се появиха слухове, че Борисов се е погрижил за манекенката, защото има дете от нея, което лидерът на ГЕРБ категорично отрича. Историята беше пусната през Facebook страница на име "Да спрем разграбването на България" - със специални видеоклипове! Сега на тази страница последният пост касае протест срещу CETA.

Сега "Ел Периодико" твърди, че имало жалба, касаеща Йовчева и Борисов, и каталунската полиция стигнала до заключение, че "има индикации за истинност". Конкретно каталунската медия посочва, че разследването е заради Йовчева и баща ѝ са били част от две компании – Numin Invest и Ema BGS SL, които са получили от 2013 година насам над 5 млн. евро. Точно за тези две фирми "Да спрем разграбването на България" алармира преди 2 години – че са регистрирани на адрес ул. "Францеск Ривалта" 8 в Барселона и че въпросните компании се контролират от лица, които можело да бъдат свързани с Борисов – Йордан Христов, който е известен с бизнеса си в Приморско (бел. ред. - "Перла Турист"), Хасково и София, както и Иван Саздов, част от т.нар. от в. "24 часа" Кръг Банкя и шеф на тенис клуба Банкя. В цялата история, като вносител на "по-голямата сума в Ema BGS SL" "Да спрем разграбването на България" посочва регистрираната в Кипър компания Palms Enterprises, която се управлявала от Христов посредством пълномощно от собственика по документи Никос Михайлидис.

Заради тази история, Саздов тръгна да съди евродепутата от БСП Елена Йончева, но де факто се отказа в края на лятото на 2019 година, защото не плати дължимата такса за такова дело. Той искаше обезщетение от 1 000 000 лева за клевета и съответно трябваше първо да внесе 4% такса т.е. 40 000 лева.

Зад цялата история с парите, стигащи до Йовчева, беше посочен Александър Чаушев, едно от силните лица в "Лукойл" отпреди време - ръководещ правния отдел на компанията. "Собствеността на къщата в Барселона е моя. Всичко е законно и по най-перфектния начин е направено. Гарантирам, че са платени данъците и няма престъпление. Платил съм си всяка една стотинка", коментира Чаушев. Не мога да коментирам кой живее в къщата. Не искам да се замесвам в жълто-кафяви публикации. Имотът е придобит по законен път", поясни бизнесменът преди време пред Сашо Диков по "Евроком".

Как се оформя медийната мутреса

През тази седмица безспорно новината, която не влезе в полезрението на най-големите и гледани телевизии в България, беше сагата с къщат...

"Ел Периодико" уточнява, че на 20 март, 2019 година е подадена жалба пред каталунската полиция от "Обединено гражданско движение България" за 5-те милиона евро, стигнали предполагаемо до Йовчева и баща ѝ благодарение на Бойко Борисов. Съответно, агенти на местната икономическа полиция заснели къщата, чийто собственик по документи е фирма Numin. Заснето е и Porsche-то, което кара Борислава Йовчева. Между януари и юни 2013 година, Борислава Йовчева е единственият управител на Numin, с капитал 3000 евро. После в управлението влиза Георги Йовчев, с още 3006 евро капитал.

Що се отнася до Ema BGS SL, тя е собственик на луксозен магазин за дрехи в Барселона, намиращ се на ул. Paseo de Gracia, пише "Ел Периодико". Тази фирма получила поне 2 300 000 евро от компания, регистрирана в офшорната зона Кипър. И в Ema BGS SL Йовчева и баща ѝ имат дялове. А адресът на фирмата е луксозната вила, в която живее Йовчева в Барселона. Има и документи, че там живее малко момиченце – дъщеря на Йовчева.

Каталунската полиция е разследвала данъчните декларации на Бойко Борисов и дали може да е инвестирал в двете фирми, в които личи името на Йовчева. Такава връзка не е намерена, твърди "Ел Периодико". За сметка на това обаче каталунската полиция не е могла да установи и как Йовчева и баща ѝ имат "законни доходи", които да обяснят високия им стандарт на живот. А в докладите си до каталунската прокуратура, от полицията напомнят и за твърденията, че парите за охолния живот на Йовчеви идват от "политически кръгове от високо ниво от България и Бойко Борисов". Затова и полицията дава становище, че трябва антикорупционното звено на прокуратурата да провери всички активи на Йовчеви - за да установи откъде идват парите им.

Какъв е отговорът на Бойко Борисов - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Екстрадират утре Рангел Бизюрев

Окончателно: Освободиха Червения пират

Задържаха заплашил с убийство жена си

Алкохол менте и нелегални цигари иззеха в София (СНИМКИ)

Двама загинали и 88 пожара за денонощие

Спорът им завърши с брадви: Арестуваха двама мъже в Шумен

Разградско училище осъмна със счупени прозорци

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Екстрадират утре Рангел Бизюрев
Екстрадират утре Рангел Бизюрев

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти в сряда (20 март). Той ще бъде конвоиран в България с полет през Мюнхен. Самолетът...

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...