Днес Блага Димитрова щеше да навърши 90 г.

7349
Днес Блага Димитрова щеше да навърши 90 г.
Безплатна прожекция в кино "Одеон" по случай юбилея на поетесата

Деветдесетгодишнината от рождението на Блага Димитрова (1922-2003) ще бъде отбелязана с безплатна прожекция в кино "Одеон" от 17.30 на филма "Отклонение" (1967) по мотиви от романа й "Пътуване към себе си". Невена Коканова и Иван Андонов са в главните роли в продукцията под режисурата на Гриша Островски.

Стефан Илиев, Катя Паскалева, Доротея Тончева са сред актьорите във филма, отличен със Златен медал и наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Москва.

На фестивала на българското кино "Златна роза" във Варна "Отклонение" печели четири награди - за женска роля - на Невена Коканова, за операторско майсторство - на Тодор Стоянов, специалната награда и наградата на кинокритиката.

Филмът разказва за отношенията на двама души, някога обичали се, дълго време разделени, а после случайно срещнали се. При тази среща и припомнянето на миналото се появяват редица въпроси - защо са се разделили, какво прави любовта им невъзможна, какво ги е променило, пише Ивайло Знеполски.

По думите му Блага Димитрова е поетеса на нереализираната любов - на любовта, която едва докосва, неуловима, изненадала, липсваща, по-скоро болка и разочарование, отколкото блаженство. При нея чувствата са поставени под строгия надзор на разума, задъхват се от товара на съображения и комплекси. . .

Филмът "Отклонение", както и преди това романът "Пътуване към себе си", е опит на поетесата да предаде на своите специфични проблеми и настроения един по-широк отзвук, коментира критикът. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com