Кралица Елизабет I: Триумфът

56563
Кралица Елизабет I: Триумфът

Благодарение на своите остър ум, огнен темперамент и невероятна енергия кралица Елизабет I се превръща в най-великия владетел, който Англия е имала. Тя не само успява да оцелее в един свят на борба за власт и надмощие, но става любимка на народа и слага своя отпечатък върху цяла една епоха. Елизабет можела да бъде и плашещо непредсказуема: в един миг да утешава, да се заиграва в любезности и да споделя своите въжделения, а в следващия да е властна, заплашителна и нетърпяща никакви възражения – с една дума: родена била за примадона. Ала същевременно притежавала и завидно чувство за хумор.

Царувала във време на мащабен сблъсък между протестанти и католици, Елизабет I се превръща в европейски водач на протестантството. Тя става обект на заговори за убийство и планове да бъде детронирана, а на английския престол да се възкачи Мария Стюарт. Но благодарение на мрежата си от шпиони кралският съветник Уолсингам винаги получава информация за тях. С подкрепата на другите европейски монарси Мария Стюарт се замесва в един от най-опасните заговори срещу царуването на Елизабет, целящ детронирането й. Тя се изживявала като флагман на католицизма и непрекъснато крояла планове да свали Елизабет и да възстанови истинската религия.

За да постигне пълния си триумф като владетел, Елизабет трябва се справи със съперницата си Мария Стюарт и най-големия си враг – испанският крал Филип II, чиято Непобедима армада, се насочва към бреговете на Англия… За да отблъсне нападението, Елизабет се доверява изцяло на храбрия морски капитан Франсис Дрейк, който се нуждаел от нейната закрила срещу отмъщението на испанците, чийто крал Филип се заклел да му отнеме главата заради разстройването на испанската презморска търговия и заграбването на 800 000 паунда от испанското богатство. Дрейк се превръща в легенда, защото обсебва вниманието и чувствата на Елизабет за много години, а след това и на още много поколения в продължение на столетия.

Непобедимата армада от испанските галеони трябвало да срази английската флота и да подготви трасето за прехвърляне през Ламанша на базираната в Нидерландия армия на Пармския херцог, за да нахлуе в Англия. И когато впоследствие Елизабет бъде свалена от престола, цялата съпротива на англичаните бъде сломена и положението в кралството – овладяно, Филип II трябвало да влезе тържествено в Лондон, за да предяви претенциите на дъщеря си към короната и да утвърди католическата религия като официално вероизповедание.

Но испанците изгубват две трети от хората си. Четиридесет и четири галеона засядат в крайбрежните плитчини, а много повече са така повредени, че не успяват да стигнат много далеч на юг. Докато англичаните изгубват общо към стотина моряци и нито един кораб. Елизабет можела заслужено да се гордее, че при нейното царуване англичаните постигнали една от най-забележителните победи в своята история.

Докато се радва на всеобщата любов на народа си, в кралския двор Елизабет е в центъра на борба за надмощие между фаворитите си. Всеки от тях се домогва до благосклонността и любовта й, но за да се сдобие с тях, трябва да елиминира съперниците си…

Алисън Уиър (р. 1951 г., Лондон) е авторка на 12 книги – исторически изследвания за епохата на Тюдорите, оценени високо от читателите и от специалистите. Заради изключително прецизните си проучвания тя е призната като особено ценен и меродавен автор по всички въпроси, свързани с генеалогията на английските династии. Под влиянието на нейните книги са всички останали съвременни автори, интерпретирали в творчеството си образа на кралица Елизабет I – като Филипа Грегъри, Маргарет Джордж, Ан Съмърсет и др.

Емилия Радева и нейната книга "Коя съм...?"

Премиерата на книгата "Коя съм...?" на актрисата Емилия Радева събра много почитатели на артистичния й талант и писателското й перо във...

Очаквайте през 2013-та.

14.99 лв.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com