От какви противоречия се раздира демократичната система?

9850
От какви противоречия се раздира демократичната система?

Какъв е парадоксът на модерната демокрация ни разкрива известната Шантал Муф – професор по политическа теория, в сборника „Демократическият парадокс“ (ИК „Изток-Запад“).

Гарантирането на свободата на човешките права в либералните демокрации се използва като претекст за налагане на ограничения върху упражняването на властта от народа. Идеите за свобода и равенство, които са две неразривно свързани логики в демокрацията, никога няма да могат да бъдат напълно помирени...

В „Демократическият парадокс“ проф. Шантал Муф проучва разнородните политически и теоретични последствия на това, което тя определя като „парадокс“ на модерната демокрация. Нейното изследване първоначално се съсредоточава върху естеството на модерната демокрация – кое е най-подходящото определение за новия тип демокрация, който се установява в западния свят през последните два века. Той, твърди Муф, е обозначаван с най-различни термини: модерна демокрация, представителна демокрация, парламентарна демокрация, плуралистична демокрация, конституционна демокрация, либерална демокрация. Според някои основната разлика между съвременната и древната демокрация се състои в това, че в по-големи и по-сложни общества преките форми на демократично управление стават невъзможни. Това е и основната причина, поради която модерната демокрация трябва да бъде представителна, смята авторката.

Муф е професор по политическа теория и директор на Центъра за изследвания на демокрацията към Уестминстърския университет в Лондон. Тя е сред най-влиятелните политически философи днес. Събраните в „Демократическият парадокс“ студии са писани през последните пет години, като някои от тях са вече публикувани, но в различен вариант. Един от тези трудове – доклад, изнесен на конференция – се издава за пръв път в настоящия сборник. Обсъжданите в изданието проблеми са продължение на рефлексия, която Муф започва заедно с Ернесто Лакло в съвместното им издание „Хегемония и социалистическа стратегия“, a по-късно развива в „Завръщането на политическото“.

12.00 лв.

Авторитетни психолози написаха книга за психологическото тестиране

„Психологическо тестиране” (ИК „Изток-Запад”) на авторитетните автори Робърт Каплан и Денис Сакъзо е сериозно и...


 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com