10 начина, с които съсипвате тялото си

1394
10 начина, с които съсипвате тялото си
Снимка: iStock/Guliver

Стартирането на положителни промени в начина на живот е от ключово значение за запазване на добрата форма за по-дълго време. Повечето здравословни навици са важни през целия живот. След 50-годишна възраст обаче, последици от нездравословното поведение наистина започват да се отразяват на организма. Прочетете 10-те съвета по-долу за това как да останете здрави, когато станете на възраст и какви навици да избягвате. 

1. НЕДОСТАТЪЧЕН ПРИЕМ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ

Приемът на зеленчуци и плодове се свързва с по-малко хронични заболявания. Това включва диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол, но също така се свързва с малък шанс деменция и някои видове рак. Зеленчуците и плодовете са с високо съдържание на антиоксиданти, които противодействат на оксидативния стрес, водещ до стареене. Зеленчуците също съдържат фибри и имат много малко калории в сравнение със съдържащите се в тях витамини и минерали. Колкото повече ги ядете, толкова повече ще започнете да оценявате ползите от тях.

5 съвета за здравословен живот

2. ЛИПСА НА СЪН

Сънят е времето, в което тялото си почива и се възстановява. Той е от решаващо значение за физическото, умственото и емоционалното здраве. Стремете се да спите по 8 часа на нощ. Не можем да "наваксаме" липсата на сън, затова е особено важно да осигурявате на тялото си редовен сън през целия си живот. С напредването на възрастта моделите ни на сън се променят, така че имаме по-малко качествен дълбок сън, така че е още по-важно да се съсредоточим върху осигуряването на сън. Може да сте в разцвета на силите си по отношение на кариерата си. Възможно е да сте заети и с грижи за деца или внуци и едновременно с това за застаряващи родители. Независимо от това каква е вашата "заетост", сънят не е мястото, на което трябва да се пести. 

3. ЛИПСА НА ФИЗИЧЕСКО НАТОВАРВАНЕ

Упражненията са чудесен начин да се поддържа младостта на хората, но също така и за по-доброто физиологично функциониране на тялото. Стремете се към поне 30 минути, поне 5 дни в седмицата. Упражненията винаги са важни на всеки етап от живота. Така ще предотвратите болки в ставите, скованост от артрит, умора, загуба на мускулна маса и слабост, както и повече забравяне след време. 

Вече редовно си правя чай от куркума! По-енергизиращо от кафе и много по-здравословно

4. ПРЕКОМЕРНО СЕДЕНЕ И ЗАСЕДНАЛИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ

Независимо от физическите упражнения, целодневното седене е независим рисков фактор за съкращаване на продължителността на живота. Казано по друг начин, дори и да се упражняваме, заседналият начин на живот води до по-ранна смърт според някои експерти. Стремете се да ставате поне за 5 минути на час.

5. САМОТА

Поддържането на връзки със семейството, приятелите и колегите е основен фактор за поддържане на добро здраве и щастие. Дълбоките връзки не само правят живота ви по-богат, но и са полезни за здравето ви. Броят на близките приятели или семейството не е толкова важен, колкото близостта на връзката. Да се чувствате много близки и свързани с хората е урок от „Сините зони на света“. „Сините зони в света“ са райони, които са били подробно проучени от National Geographic и са установили, че хората живеят по-дълго с няколко общи констатации за начина на живот, като една от тях са близките връзки.

7 полезни храни, които може да са опасни

6. НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО

Излишните килограми могат да причинят множество здравословни проблеми, особено на живота след средната възраст. Артритът е общопризнато състояние, свързано с наднорменото тегло, но много други състояния се появяват с натрупването на излишните килограми. Коремното затлъстяване например може значително да увеличи риска от сърдечен удар.

7. НЕ СЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ПО ЗДРАВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ

Да се подлъжете по "следващото модерно нещо" за вашето здраве не е добра идея. Нещата, които са идеални за вашето здраве, са типичните: диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци и ниско съдържание на нездравословни храни, редовни физически упражнения, редовен сън, не прекалено много стрес и добри здравословни взаимоотношения. Не се заблуждавайте от измислените диети, които циркулират в интернет и по-специално от хранителни добавки или други добавки, които обещават подобряване на здравето.

9 начина да започнете да се храните здравословно без много усилия

8. НЕ СИ ПРАВИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ИЛИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

От изключителна важност е да се правят редовни профилактични прегледи и изследвания, защото ранното улавяне на проблемите ги прави много по-лесни за овладяване. Повечето хора знаят това, но все още се надяват, че ако не знаят, няма да се случи нищо лошо. Виждайки, че цифрите на холестерола, кръвната захар, хормоните на щитовидната жлеза или възпаленията ви се насочват в погрешна посока, може да бъде чудесен мотиватор за промяна на начина на живот.

9. НЕ ЯЖТЕ ЗАХАР, КАКТО СТЕ ГО ПРАВИЛИ В ТИЙНЕЙДЖЪРСКИТЕ СИ ГОДИНИ

Това може да състари кожата ви, да доведе до наднормено тегло, да допринесе за болки в ставите и дори да ви изложи на по-голям риск от хронични заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечни заболявания и рак. Да си похапвате сладко от време на време е добре, но ако ядете или пиете захар ежедневно, е време да натиснете спирачките и да започнете да се храните като възрастен човек.

10 съвета за здравословно хранене

10. ПРЕМАХВАНЕ НА ВСИЧКИ ВЪГЛЕХИДРАТИ, ЗА ДА ОТСЛАБНЕТЕ

Не се изкушавайте да намалите въглехидратите. Макар да е вярно, че диетата с по-ниско съдържание на въглехидрати наистина може да помогне за намаляване на теглото и да подобри рисковите фактори, има добри въглехидрати и има лоши въглехидрати. Намалете всички рафинирани въглехидрати и захар, които обичате, и само ще извлечете полза, но не пропускайте фибрите. Влакнините, особено от зеленчуци, плодове и бобови растения, играят важна роля в подхранването на полезните микроби във вашия микробиом, които помагат за функционирането на имунната система, храносмилателната система и до известна степен дори подобряват настроението ви. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Три зловещи знака, че скоро ще ви сполетят неприятности: Ако ги забележите, пазете се

9 неща, които една богата жена никога не би носила

7 тайни за съблазняване на мъжете от най-известната куртизанка в историята

Защо проверяват японските ученички дали носят бельо?

Как да се отървете от миризмата на изгоряло у дома?

Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни причини и народни предзнаменования

Ражда се нова ера! Ретрограден Плутон и преход на Плутон от Козирог към Водолей до 19 ноември

4 зодии, които ще намерят любовта през втората половина на 2024 г

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com