9 начина да започнете да се храните здравословно без много усилия

6302
9 начина да започнете да се храните здравословно без много усилия
Снимка: iStock/Guliver

Не само околната среда влияе пряко на нашето здраве, но и диетата ни. За съжаление не можем да променим външните фактори, но може да променим начина си на хранене. Ето как може да го направите без много усилия.

1. Хранете се в малки чинии

Колкото по-голяма е чинията, толкова по-голяма е порцията. Изследвания на Брайън Уансинк и група психолози доказват, че ако използвате чиния с диаметър 25 см вместо 30 см, ще ядете 22% по-малко храна годишно.

Вероятно вече си казвате, че не е необходимо да се отказвате от по-голямата чиния, защото може просто да започнете да слагате по-малко храна в нея. Но тук трябва да отбележим, че важна играе роля психологическото възприятие. Поставяйки малка порция храна в голяма чиния, ще почувствате, че сте яли малко и следователно ще имате желание да консумирате допълнително количество храна. Запомнете, че мозъкът и стомахът ни имат различни възприятия.

2. Винаги носете със себе си малка бутилка вода

Когато водата ви е винаги под ръка, ще започнете да я консумирате по-често.

3. Използвайте високи тесни чаши вместо къси и широки

Ако искате да пиете по-малко алкохол или сода, използвайте високи и тесни чаши. Мозъкът ни е склонен да надценява вертикалните линии. С други думи, консумацията на определена напитка във висока чаша, създава усещането, че сме изпили по-голямо количество.  Изследванията потвърждават, че хората пият с 20% по-малко от висока чаша, отколкото от широка.

4. Използвайте чинии, чийто цвят силно контрастира с храната

Когато цветът на чинията съвпада с цвета на храната, това създава усещането, че тя не е достатъчно пълна.

5. Дръжте полезните продукти на видно място

Консумацията на тези храни ще ви помогне за детоксикация на тялото

Пролетта е тук, макар студеното, мрачно време да не подсказва за това. Сезонът на пробуждането тропа на вратата ни и е време да прочист...

Например поставете купа с плодове или ядки на видно място у дома. Когато сте гладни и бързате, по навик хващате първото нещо, което ви попадне под ръка. Нека то да е плод или ядки.

6. Съхранявайте нездравословната храна във фолио

А полезните продукти е по-добре да се съхраняват в прозрачна опаковка. Има някаква истина в старата поговорка "Далече от очите, далече от сърцето". Често мозъкът ни определя какво иска да яде въз основа на това, което виждат очите ни. По този начин, ако не виждаме вредните храни, няма да изпитаме желание за тяхната консумация.

7. Поставяйте здравословната храна в големи контейнери и опаковки, а вредната - в малки

Големите кутии и контейнери непрекъснато привличат вниманието, тъй като заемат повече място. В случая погледът ви ще бъде привлечен от голямата кутия и съответно ще консумирате по-често храната в нея.

8. Запомнете правилото за "половин чиния"

Цялата истина за закуската

Закуската е изключително важна за организма. Цял ден той ще изпитва стрес, напрежение и е необходимо да се зареди с достатъчно енергия,...

Когато вечеряте, уверете се, че в едната половина на чинията има зеленчуци или плодове. Другата половина трябва да е заета от останалата храна.

9. За да купувате само здравословна храна в магазина, използвайте правилото за обиколка на магазина във "външния" периметър

Същността на стратегията е проста: при влизането ви в супермаркета не е нужно да се лутате безцелно из коридорите в него. Просто обиколете магазина по външния периметър. Обикновено там са изложени най- полезните храни: плодове, зеленчуци, месо, риба, яйца, ядки, млечни продукти.

Другият вариант е да пазарувате продукти онлайн и да ползвате запаметени списъци за пазаруване - така ще се придържате само към необходимите ви продукти, а и ще приключите с това задължение бързо и лесно.

Ако постепенно започнете да изпълнявате тези съвети, неусетно ще промените начина си на хранене и дори самите вие да осъзнаете как точно се е случило това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com