10 невероятни ползи от зехтина

9027
10 невероятни ползи от зехтина
Снимка: siala / Pixabay

Зехтинът е сред тези продукти, които задължително трябва винаги да имаме вкъщи. Освен че е сред най-здравословните добавки и е отличен козметичен продукт, зехтинът може да се използва за почистване, полиране, торене. Ето някои от нетипичните ползи на зехтина:


1. ПОЛИРАНЕ НА КОЖА
Ако кожената ви чанта или кожените мебели изглеждат поизвехтели и нямате специален препарат за кожи, не се притеснявайте. Само капнете няколко капки зехтин на чиста платнена кърпа и полирайте кожата, фокусирайте се най-вече върху най-силно замърсените места. Кожата ще стане мека и лъскава.

2. ПОЧИСТВАНЕ НА МЕТАЛНИ ПРИБОРИ
Кухненските метални уреди потъмняват в резултат от контакт с прах и летливи вещества. Може да ги полирате и накарате да изглеждат като нови с малко зехтин и сода за хляб. Смесете 1 супена лъжица сода с ¼ чаша зехтин. Разбъркайте сместа и търкайте металните прибори. 

Знаете ли точно за тази полза от ЗЕХТИНА?

Зехтинът е полезна здравословна алтернатива на познатото ни слънчогледово олио. Той е традиционен продукт за средиземноморската кухня и...

3. СВАЛЯНЕ НА ПРЪСТЕН
Ако не може да свалите пръстен, който е заседнал на пръста ви, капнете малко зехтин и разтъркайте пръста. Използвайте малко парче плат и с негова помощ отстранете внимателно пръстена. 

4. ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЗАСЕДНАЛ ЦИП
На всеки му се случва да изпадне в неловката ситуация и да не може да откопчее/закопчее ципа си. Вземете клечка за уши и я потопете в малко зехтин. Прокарайте клечката върху мястото, където е заседнал ципът. Ципът ще се раздвижи, след като зъбците му се освободят. Внимавайте да не изцапате дрехата.

5. ПРЕМАХВАНЕ НА ЕТИКЕТИ И СТИКЕРИ
Ако не може да премахнете етикети и стикери от твърда повърхност, може да използвате зехтин. Внимание: не правете това върху хартия или плат, защото зехтинът оставя петна. Прилагайте го само върху твърди повърхности. Капнете няколко капки зехтин на стикера или етикета, изчакайте около 10 минути и отстранете. Използвайте парче плат, за да го почистите внимателно.

6. ПОДДЪРЖАНЕ НА ДЪРВЕНИ ПРИБОРИ
Дървените купи, лъжици, дъски са по-уязвими към повреди, надрасквания от всеки друг материал. Ако искате да ги поддържате чисти и да ги предпазите, редовно използвайте зехтин. Изсипете малко зехтин върху парче абсорбираща хартия или плат и внимателно търкайте дървото. 

Учени: Зехтинът намалява риска от рак със 17%

Зехтинът намалява риска от рак със 17%. Това установява Американският колеж по кардиология след мащабно проучване на над 100 хиляди душ...

7. ПОЛИРАНЕ НА СРЕБРО
Зехтинът няма да премахне напълно тъмните петна по среброто, но ги прави по-чисти и лъскави и ще забави процеса на окисляване. Използвайте мека платнена кърпа, напоена в зехтин и почистете сребърните прибори.

8. ПОЧИСТВАНЕ НА ПЕТНА ОТ ДЪРВО
Често върху масата ни остават следи от чаши или бутилки, особено ако не слагаме поставки или поднос. Смесете в диспенсер ¼ чаша зехтин, 2 супени лъжици лимонов сок и 4 супени лъжици оцет. Тази смес може да съхранявате в хладилника до 2 седмици. Чудесна е за почистване на петна от дървена маса, както и от драскотини.

9. ТОРЕНЕ НА РАСТЕНИЯ
Ако зехтинът в шкафа ви започва да гранясва, не го изхвърляйте. Използвайте го за тор на растения, най-вече палми и папрат. Добавете 2 супени лъжици зехтин в шише вода и поливайте като обикновено. Правете го веднъж месечно.

10. ПОЧИСТВАНЕ НА БОЯ ОТ РЪЦЕТЕ И НОКТИТЕ
Ако ремонтирате сами нещо вкъщи или боядисвате, много е вероятно по ръцете и ноктите ви да останат цветни петна от боя. Капнете малко зехтин върху ръцете и ноктите и измийте както обикновено със сапун и вода.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни
Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Бог извикал всички хора и на всеки човек връчил кръст, който той трябва да носи до последния си дъх. Посочил им пътя на живота и благословил да вървят...