10-те свети места в България, които всеки българин трябва да посети

21413
10-те свети места в България, които всеки българин трябва да посети
Снимка: Pixabay

България е наситена с места, които носят специфичен дух. Там е уловена историята на страната ни, овековечени са подвизите на владетели, революционери и обикновени хора.

10 места, които всеки българин трябва да посети.

1. Паметникът на свободата на връх Шипка

Шипка не е само връх в Стара Планина. До 1951 г. носи името Свети Никола, а до 1977 г. – връх Столетов. Върхът символизира героизма и самопожертвователните усилия за освобождението на България от Османско робство. Там се издига величественият Паметник на свободата, съхраняващ костите на загинали борци за свобода.

2. Басарбовският скален манастир

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир в България. Намира се в живописната долина на река Русенски Лом близо до село Басарбово, на около 10 километра южно от град Русе и на около 104 километра северно от Велико Търново.

Топ 10 на най-старите манастири в България

3. Рилският манастир – българският Йерусалим

Рилският манастир се намира в полите на красивата Рила планина. Мнозина го наричат - българският Йерусалим. Хората го признават за най-духовното място в България. Той е забележителен архитектурен и исторически български паметник.

4. Крепост Аневско кале

Тя може да се види от Подбалканския път в района на село Анево до Сопот. До останките от твърдината се стига за около 50 минути пеша по стръмна пътека. Изкачването на крепостта си е приключение, защото първата част от маршрута е стръмно изкачване, а втората – тясна пътека с пропаст надолу.

5. Околчица – духовният връх на България

Всяка година на 2 юни на връх Околчица се провежда национално поклонение в чест на Христо Ботев и загиналите в името на свободна България. Хиляди българи се изкачват на високия старопланински връх по стъпките на великия революционер.

6. Мадарски конник

Мадарският конник е място, което ако посетиш веднъж със сигурност ще повториш. Паметникът е един от най-значимите, култов и религиозен център преди България да приеме християнството. Това място притежава една от онези енергии, които никой не може да опише, само може да почувства.

7-те най-красиви манастира в България

7. Баташката църква

Батак се свързва с едно от най-зловещите и кървави събития в българската история. Клането в Батак е символ за любовта и непреклонността на българските жени. Майки, които са готови на всичко, но не и да предадат вярата и родината си. Всеки от нас трябва да склони глава пред героизма им.

8.  Гложенският манастир

Гложенски манастир „Свети Георги победоносец“ е един от най-чудатите и отличаващи се български манастири. Създаден е по времето на цар Иван-Асен II. По време на турското робство в манастира е имало килийно училище. Също така в него са намирали убежище немалко български борци за свобода, сред които и Левски.

9. Божия мост

Божия мост е интересен скален феномен, представляващ проходна пещера, подобен на Чудните мостове в Родопите. Намира се между врачанските села Лиляче и Чирен, на около 15 километра северно от Враца.

10. Храм-кладенецът край село Гърло

Това е уникално място в България. Съществува повече от 3000 години. Специалистите казват, че други подобни няма по нашите земи или поне не са открити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com