Топ 10 на най-старите манастири в България

34585
Топ 10 на най-старите манастири в България
Снимка: Pixabay

На малката територия на България са разположени 214 православни манастира, от които 122 са действащи. Бурната история по българските земи предопределя и съдбата им. Повечето са били многократно разрушавани, построявани отново и отново.

Най-старите манастири в България:

1. Бистришки манастир “Св.св. Йоаким и Анна”

се намира на 2 км югоизточно от с. Бистрица. Оригиналният манастир е построен през IX-X в.и разрушен през XIV в. от османските нашественици. През 1925 г. са открити основите на първия манастир. Църквата датира от 1947 г., построена върху могилен некропол.
По време на християнски празници в двора се събират хора, дошли да пият лековита вода от аязмото. В манастирския двор има вековни дъбове, за които се вярва, че имат силно енергийно излъчване.

Коя е най-старата държава в Европа?

2. Манастир “Св.Пантелеймон”, Велики Преслав

Основан е през IX в. и е разрушен през XI в. При разкопки от началото на XX в. са открити запазените останки от оригиналната сграда. Средновековният манастир е представлявал комплекс от кръстокуполна църква, жилищни и стопански сгради. Предполага се, че тук са творили учениците на Кирил и Методий - Климент Охридски и Наум. Тук през 907 г. умира княз Борис Първи, който се замонашва след слизане от престола.

Настоящият манастир е внушителна 70-годишна сграда, наследник на оригиналния средновековен комплекс. Разположен е на 6 км от руините на древната обител. От 2011 г. манастирът отново е действащ, мъжки.

3. Чипровски манастир “Св. Иван Рилски”

Разположен е на около 7 км от град Чипровци. Основан е през X в. и е известен като просветен и книжовен център. Участниците в Чипровското въстание от 1688 г. го използват като убежище. Днес Чипровският манастир е действащ мъжки манастир.

Ново откритие - коя е най-старата гора в света?

4. Рилски манастир “Св. Иван Рилски”

Най-големият манастир и един от символите на България е Рилският манастир. Основан е през първата половина на X в. Историята му е свързана с живота на първия български светец - Свети Иван Рилски, живял няколко години в пещера, разположена близо до днешния манастир. Рилският манастир е включен в Списъка на ЮНЕСКО, като част от световното културно наследство.
В комплекса има около 300 помещения, от които 100 са монашески килии.  

5. Бобошевски манастир “Св. Димитър”

Той е недействащ православен манастир, един от най-старите в страната. Възниква в началото на X в. над с. Скрино. Тук започва своя монашески път св. Йоан Рилски. Разрушен е през XIV в. Възстановен е по времето на Султан Баязид Втори. След Освобождението постепенно запустява. Днес е останала само манастирската църква, която е изцяло реставрирана. 

6. Раковишки манастир “Света Троица”

Манастирът е разположен на 20 км от пещерата Магурата, близо до границата със Сърбия. Датира от X-XI в., но е разрушаван няколко пъти през османско време. През XIX  в. е обновен. По време на Видинското царство на Иван Срацимир е важен духовен и просветен център.
Днес манастирът е действащ, мъжки. Обявен е за паметник на културата.

Най-дългата пещера в България

7. Тетевенски манастир “Св.Пророк Илия”

Той се намира в град Тетевен. Според легендата е основан през XI в. Друга легенда разказва, че цар Иван Шишман е подарил на манастира сребърен кръст. Днес върху църквата е открит надпис, който гласи, че през 1779 г. когато османците опожаряват Тетевен, манастирът е оцелял. Манастирът е действащ.

8. Аладжа манастир

Той е скален манастир, разположен на 14 км от гр. Варна. Няма данни кога е възникнал, но се знае, че през X-XII в. вече е съществувал. Помещенията на манастира са издълбани на две нива в скала с височина почти 40 метра. Днес манастирът е популярна туристическа атракция.

9. Бачковският манастир “Успение Богородично

Манастирът е вторият по големина манастир в България, разположен на живописния бряг на река Чая, на 9 км от Асеновград. Основан е през 1083 г. от грузинските братя Бакуриани. Комплексът съчетава уникална комбинация от византийска, грузинска и българска култура. Хиляди хора се събират тук на Великден, за да докоснат чудотворната икона “Св. Богородица Елеуса”, за която се вярва, че има силата да изцелява. 

10. Гранишки манастир “Св.Лука”

Той се намира в подножието на Осоговска планина, на 8 км от гр. Кюстендил. Предполага се, че възниква през X в. и многократно е разрушаван от османските нашественици. През 1948 г. е възобновен. Днес манастирът е действаш, девически.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com