4 неща, които се случват с тялото ни, след като откажем месото

18957
4 неща, които се случват с тялото ни, след като откажем месото
Снимка: iStock

За мнозина месото е неизменна част от диетата им. Но знаете ли, че отказът от тази храна може да доведе до забележителни промени в тялото, както към добро, така и към лошо? 

Колко е полезно месото?
Като цяло идеята за вегетарианството набира все по-голяма популярност. Много хора спазват подобен хранителен режим, превръщайки го в свой начин на живот.

За някои от тях отказът от месо е задължително условие за подобряване на здравето им. За други това е модна тенденция. Но пълното елиминиране на месните продукти от диетата води до редица последици. Учените все още не са постигнали единодушие по въпроса дали е полезно да се откажем от месото или не.

Ето и какво точно ще се случи в тялото ни, ако го изключим от менюто си.

1. Тежестта в стомаха ще изчезне

Не е тайна, че месните продукти са по-трудни за преработка от храносмилателната система, в сравнение с растителните храни. И затова, ако се откажете от месото, много скоро ще забележите, че тежестта в стомаха, от която често се оплаквате след вечеря, напълно е изчезнала. Освен това животинските продукти, за разлика от растителните, допринасят за насищане на тялото с отпадни продукти, които се отделят по време на храносмилането. Това определено не е много полезно за здравето ни.

2. Риск от по-малко заболявания

Ако искате да живеете дълго и здравословно, НЕ яжте този вид месо

Редица фактори влияят върху продължителността на живота и здравословното хранене безспорно е един от тях. Напредъкът на медицината също...

Много вегетарианци, придържайки се към диетата си, забелязват подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система и намаляване на оплакванията, провокирани от свързаните с нея заболявания. Освен това диабетът и хипертонията при тях са по-рядко срещани.

Отказът от месото води до намаляване на риска от затлъстяване и коронарна болест на сърцето.

Ако замените животинските храни с растителни, това ще доведе до по-нисък риск от развитие на атеросклероза.

3. Дефицит на желязо

Независимо от предимствата на вегетарианската диета, трябват да се вземат предвид и нейните недостатъци. Например, по-добре е хората, страдащи от анемия, да се консултират с лекар, преди да направят корекции в режима си.

Най-здравословните и вредните методи за приготвяне на месото

Месото и другите животински протеини определено могат да бъдат част от здравословното хранене. Червеното месо е отличен източник на пъл...

С изключване на месото от диетата си, рискувате да се сблъскате с дефицит на желязо, което ще допринесе за спад на хемоглобина. А това от своя страна води до много нарушения във функциите на организма и влошаване на здравето.

4. Дефицит на омега-3 мастни киселини

Дефицитът на желязо е последван от липса на омега-3 мастни киселини, които също се съдържат в достатъчно количество в месото. Но с правилното и балансирано хранене е възможно да се избегне всичко това.

Много растителни храни са чудесен заместител на месото. Необходимо е единствено да подходите компетентно към въпроса или да се свържете със специалист, който ще изготви специална диета за вас, въз основа на характеристиките на вашето тяло и предпочитания.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или специалист по здравословно хранене!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com