4 основни съвета за отглеждане на големи и вкусни домати

38868
4 основни съвета за отглеждане на големи и вкусни домати
Снимка: iStock/Guliver

В днешният материал ще ви дадем няколко ценни съвети за начинаещи и опитни градинари, които ще ви осигурят по-добра реколта от домати:

Мулчирай почвата

Магическата ТОР за сладки и розови домати, по която всички градинари луднаха

Градинарите са наясно с това, че вкусни и розови домати не се отглеждат толкова лесно. Ако искате вашият труд да ви се отплати, добре е...

Долни листа, които са в контакт с почвата, това е вратата за патогени.  Доматното стъбло трябва да е сухо и чисто. В идеалния случай почвата трябва да се мулчира с дебел слой органично вещество 7-10 см: сено, слама, нарязани и изсушени плевели, които за предпочитане трябва да се смесват с коприва и да се разливат ежеседмично с разтвор с ем-препарат.

Премахнете мазните листа

Мазните листа трябва да бъдат премахнати, тъй като те изтеглят хранителните сокове от плодовете и по този начин забавят пълното им узряване. С напредване на растежа старите листа по храста започват да пожълтяват, стават оцветени, тоест започват да водят „нездравословен“ начин на живот, като са убежище на вредни насекоми, вируси и гъбички.

Първо ги изчистваме. Ако на растението се появят листа с признаци на заболяване (особено фитофтора), отстранете го незабавно. Извършваме преработка с биологични продукти. ("Fitolavin", "Farmayod"), последвано за лечение с разтвор "EM-BIO" два пъти седмично.

Осигурете им светлина

Хитър и лесен начин за отглеждане на разсад от домати

Почти всеки човек, който има зеленчукова градина в задния си двор, отглежда домати. Какво става обаче, ако нямате двор или толкова мног...

Доматите изискват много светлина. Изрежете листата, засенчващи храста. По отношение на фотосинтезата те са малко полезни, а осветеността и „дишането“ на храста се подобряват. Можете да изрежете и само половината от листа.

Ако след цъфтежа на четката растежът на издънките продължи, това "добавяне" трябва да се премахне, така че четката да се развие напълно. Има правило за изрязване на листата: с продължаването на растежа премахнете всички листа до първата плодна четка, растението постепенно се „заслепява“ до височина 30 см.

Когато на втората четка се образуват плодове, отрежете листата между нея и първата четка. Освен това, съгласно същия принцип, между втория и третия. Опитайте се да премахнете листата, когато плодовете вече са големи, поне първият яйчник в четката се доближава до идеала (според декларираните характеристики на сорта или хибрида). Яйчниците се хранят, включително от листата в процеса на фотосинтеза. Веднага след като доматите на първата четка станат кафяви, препоръчително е да ги премахнете. Благодарение на това плодовете, които са напълно зелени на клоните, ще узреят по-бързо.

Подхранвайте ги

След това не забравяйте да подхранвате растенията с инфузия на пепел, инфузия на костно брашно, инфузия на черен оман. Пръскане върху лист само през топъл, слънчев ден, сутрин или вечер. По принцип количеството на премахнатите листа в даден момент трябва да се претегля спрямо скоростта на растеж на растенията, но общата препоръка е да се отрязват по 3 листа наведнъж няколко пъти седмично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com