5 храни и напитки, които могат да имат отрицателно въздействие върху вашето психично здраве

1578
5 храни и напитки, които могат да имат отрицателно въздействие върху вашето психично здраве
Снимка: iStock

Експертите казват, че е известно, че някои съставки променят нивата на кортизол, серотонин и допамин, потенциално допринасяйки за по-високи нива на стрес или тревожност.

Изследванията показват, че консумацията на повече от 250 милиграма кофеин на ден може да има отрицателно въздействие върху тревожността.

Рядко мислим за храната във връзка с нашето психично здраве. Тревожим се, че това ще доведе до здравословни проблеми, като сърдечно-съдови или стомашно-чревни проблеми, но знаете ли, че различните храни и напитки могат да изострят пиковете на тревожност и дори пристъпите на депресия?

Всъщност има храни и напитки, които терапевтите и психиатрите, прекарали кариерата си в съветване на хора за психично здраве, обикновено избягват или консумират в умерени количества в името на тяхното психично здраве.

Тези храни и напитки могат да се консумират от време на време и да не се свързват с отрицателни последици за психичното здраве. Само не забравяйте, че както във всичко, умереността е ключова.

Няколко чаши кафе

За някои хора твърде много кофеин може да има отрицателно въздействие върху тревожността. Ако човек е склонен да се чувства тревожен или има множество стресови фактори, знайте, че прекомерният кофеин причинява повишен кортизолов отговор и може да доведе до надбъбречна умора, рецепта за постоянен стрес и прегаряне, да не говорим за проблеми със съня.

Изследванията показват, че консумацията на повече от 250 милиграма кофеин на ден (това е приблизително 2 1/2 чаши) може да има отрицателно въздействие върху тревожността. А за хората, които получават нервност или пикове на тревожност от кафето, консумацията на кофеин под формата на матча може да бъде чудесна алтернатива, тъй като дава на много хора усещане за спокойна бдителност благодарение на съединение, наречено L-теанин.

Експерти: Как да намалите добавената захар във вашата диета?

Диетична сода

Ако се грижите за психичното си здраве това, може да искате да сведете до минимум консумацията на газирани напитки. Всеки обича студена диетична газирана вода в топъл летен ден, но опасенията за здравето надвишават ползите. Въпреки че знаем, че газираните напитки с високо съдържание на захар не са чудесни за нашето здраве, диетичните газирани напитки всъщност може да са още по-лоши. Много от тях съдържат фенилаланин, който е добавен химикал, добре известен с това, че обърква неврохимията на мозъка, като спира правилното производство на серотонин и допамин, две молекули, от които се нуждаем за добро настроение.

Освен това тези напитки имат изкуствени подсладители като аспартам, който е известен невротоксин и може да повиши хормоните на стреса като кортизола, както и да увеличи количеството свободни радикали в мозъка.

Алкохол

Въпреки че една или две напитки от време на време не са най-лошото нещо е добре да се избягва в името на доброто психичното си здраве.

Докато консумацията на алкохол обикновено се свързва със социални събития, алкохолът е депресант и може да доведе до състояние на негативно настроение или ужасяващата тревожност. Това се отнася за периода, в който тялото се възстановява от махмурлук и хормонът на стреса, кортизолът, е повишен.

Силно преработени храни

Свръхпреработените храни могат да променят бактериите в червата. Тази бактерия взаимодейства с нашата имунна система, което в крайна сметка води до хронично възпаление. Възпалението може да причини подуване на корема, но също така може да допринесе за депресия.

За съжаление дори „по-здравословните опции“ в пътеката със замразена храна могат да доведат до признаци на депресия. Тези ястия допринасят за възпаление в червата, където се произвежда повечето серотонин. Когато серотонинът е компрометиран, това се случва и с психичното здраве.

Сложете шепа захар в хладилника и вижте какво ще се случи

Бонбони (и сладки храни като цяло)

Консумацията на естествена захар като тази в плодовете е много по-различна от тази в бонбоните. Всъщност едно проучване установи, че хората, които хапват плодове са по-малко склонни да съобщават за симптоми на депресия. Така че докато бонбоните и други източници на рафинирани въглехидрати може да са вредни за психичното здраве, не всички източници на захар са.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

14 храни, които не трябва да приемате за закуска, за да не навредите на тялото си?

Ето защо диетата без глутен не е полезна за всеки

Полезно както у дома, така и в градината: 7 варианта за използване на утайката от кафе

3 зодии, на които е писано да срещнат истинската любов

Поставете грубияните на мястото с тези 5 язвителни фрази

За добро или лошо: Защо сънувате катастрофи?

Как се пише: отдавна или одавна?

Основни модни тенденции за лято 2024: Какво да облечем, за да изглеждаме стилно?

Не разрушавайте енергията на дома си: Какви неща не трябва да държите у дома?

10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com