5 причини, поради които напълнявате незабелязано

30301
5 причини, поради които напълнявате незабелязано
Снимка: Getty Images / Guliver

Често въпреки здравословния си начин на живот, физическата активност и липсата на лоши навици, много хора се оплакват от наддаване на тегло. Това се дължи на причини, които са незабележими на пръв поглед, пише електронното издание medikforum.ru.

Британският лекар Майкъл Мозли, който е експерт в областта на отслабването и диетите, разкри какво провокира този феномен. Той изброи пет причини, които водят до наддаване на тегло дори и при хора, обръщащи внимание на здравето си. 

1. Голям размер на порцията

Често срещан проблем е невъзможността да забележите, че храната, която консумирате е в големи порции. Д-р Мосли дава за пример честото прекаляване със зърнени храни, сухи закуски, готови за консумация сосове – всичко това на пръв поглед може да изглежда като здравословна храна, но всъщност не е.

2. Консумация на готови сосове и напитки

Те са източник на "течни" калории, които особено бързо се усвояват от тялото, отлагайки се във вид на мастни запаси.

Кафе със сметана, различни подсладители, алкохол, плодови сокове, кетчуп и така нататък – всичко това често не се счита за „нормална храна“, тъй като е с високо съдържание на калории и въглехидрати.

3. Кратки интервали между храненията

Какво става с тялото ни, когато качим килограми

Неднорменото тегло оказва негативно въздействие върху цялот тяло на човека. Хората с повече килограми не могат да усетят истинския вкус...

Д-р Мосли допълва, че хранителните навици на съвременния човек се характеризират с кратки паузи между храненията, въпреки че до преди няколко години повечето възрастни обикновено са се придържали към интервали от четири до пет часа при консумацията на храна.

„Сега ядем повече от 20 процента нездравословна храна, отколкото през 1980 г., и това е тясно свързано с нарастващите нива на затлъстяване в световен мащаб“, отбелязва експертът.

Лекарят уточнява, че две закуски на ден могат да осигурят допълнителни 400 килокалории.

4. Липса на сън

Друга причина за неусетното наддаване на тегло е липсата на сън, твърди д-р Мосли, позовавайки се на резултатите от изследване на учени от Кингс колидж в Лондон.

Яжте тези храни на корем и НИКОГА няма да напълнеете

Почти всеки от нас има специално отношение към храната и прави всичко възможно да включва в менюто си онези любими ястия, нравещи се на...

Изследователите стигат до извода, че хората, които не спят достатъчно, консумират средно 385 допълнителни килокалории дневно, което е общо над 2600 килокалории на седмица.

5. Стрес и тревожност

Психоемоционалният стрес може да повлияе директно върху колебанията в нивата на кръвната захар - това се улеснява от хормоните на стреса, които се освобождават от тялото (адреналин, кортизол). В резултат е възможно да се появи неконтролируемо повишен апетит, водещ до импулсивно преяждане и увеличаване на желанието за консумация на висококалорични и въглехидратни храни.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и не може да замести експертното мнение. Винаги се консултирайте със специалист при наличието на специфичен здравословен проблем!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com