50 интересни факта за бременността

38477
50 интересни факта за бременността
Снимка: iStock/Guliver

Бременност, това е магическо състояние, което не само влияе на физическото състояние, но и променя вътрешния свят на всяка жена.

По време на него бъдещата майка, ще трябва да осъзнае и разбере много неща. Най-важното е тя да се подготви за среща с бебето. Има много митове и признаци относно бременността.

Събрахме 50 факта за бременността, за които едва ли сте чували.

1. Средната продължителност на бременността при жените е 280 дни. Това се равнява на 10 акушерски (лунни) месеца или на 9 календарни месеца и още 1 седмица.

Рибеното масло защитава бременните жени от спонтанен аборт, твърдят учени

Картофен чипс, майонеза, растителни масла и други продукти, които съдържат големи количества линолова киселина и ненаситени мазнини, се...

2. Зачеване на дете от първия менструален цикъл, има само при 25% от жените. Останалите 75%, дори и с добре поддържано женско здраве, ще трябва да „работят“ по въпроса от 2 месеца до 2 години.

3. 10% от бременностите приключват със спонтанен аборт. Въпреки този факт, повечето от жените, дори не забелязват и приемат леко и късно кървене като навременна менструация.

4. Счита се, за нормално, ако бременността продължава от 38 до 42 седмици. Ако е по-малко, тогава се счита за преждевременна, ако е повече закъсняла.

5. Най-дългата бременност продължи 375 дни. В този случай детето се ражда с нормално тегло.

6. Най-късата бременност продължи, без 1 ден и 23 седмици. Бебето се ражда здраво, но височината му е сравнима с дължината на дръжка на врата.

Когато шестима медици ти казват да направиш аборт, но ти родиш здраво дете

Тя е на почти една година и е едно от най-слънчевите бебета, които сте виждали. Обича да си играе, говори на свои език и скоро ще се на...

7. Старта за бременността не се брой от деня на предполагаемото зачеване, а от първия ден на последната менструация. Това означава, че жената може да разбере за ситуацията си, не по-рано от 4 седмици и по-късно, когато има забавяне в месечния цикъл се прави тест.

8. Много плодна бременност е идентичната и хетерогенна. Същото яйце се развива след оплождането с едно сперматозоидно яйце, впоследствие се разделя на няколко части, а различното яйце се развива, след оплождането с две, три и повече сперматозоидни яйца.

9. Близнаците имат идентичен външен вид, тъй като имат еднакви генотипове. По същата причина, те винаги са с единия от двата гена.

10. Близнаци, тризнаци и т.н. могат да бъдат еднополови и разнополови. Те нямат идентичен външен вид, тъй като техните генотипове се различават един от друг по същия начин, както при обикновените братя и сестри, родени с разлика от няколко години.

11. Случва се бременна в овулация да забременее отново. В резултат на това се раждат деца с различна степен на пълен срок: максималната регистрирана разлика между децата е 2 месеца.

Правото на избор да станеш убиец

Ние, човеците, имаме всякакви права. Напълно неограничени. Можем да извършим абсолютно всяко едно нещо, което ни хрумне. Това ни е гара...

12. Само 80% от бременните жени изпитват гадене в ранните етапи. 20% от жените изкарват бременност, без симптоми на токсикоза.

13. Гаденето може да притеснява бременните жени, не само в началото на бременността, но и до края му. Ако ранната токсикоза не се счита за опасна, тогава късната токсичност може да стане основа за провеждане на цезарово сечение.

14. С настъпването на бременността при жената се появяват хормонални промени в организма. В резултат на това, косата започва да расте по-бързо, тембрът на гласа става по-нисък, появяват се странни вкусови предпочитания и се наблюдават промени в настроението.

15. Сърцето започва да функционира, през 5-6 акушерски седмици. Бие много често: до 130 удара в минута и дори повече.

16. Човешкият ембрион има опашка, но тя изчезва в 10-та седмица на бременността.

Към бременните: Без интернет през деветте месеца

С всеки напредък на технологиите се появяват и различни проучвания, които разглеждат тяхното въздействие върху здравето. Едно от неотда...

17. Бременната жена няма нужда да яде за двама. Тялото й се нуждае от повишена доза витамини и минерали, но не и енергия. През първата половина на бременността енергийната стойност на диетата трябва да остане същата, а през втората половина да се увеличи само с 300 ккал.

18. Бебето започва да прави първите движения на 8-ата седмица от бременността. Въпреки че бъдещата майка усеща движението едва през 18-20-та седмица.

19. При втората и следващите бременности, първите движения се усещат 2-3 седмици по-рано. Следователно бъдещите майки могат да ги забележат още на 15-17 седмици.

20. Бебето може да изпадне, да се изтласка от стените на матката, да играе с пъпната връв, да дърпа. То знае, дори как да прави гримаса и да се усмихва, в корема на майката, когато му е добре.

ОСТАНAЛИТЕ 30 ФАКТА ПРОЧЕТЕТЕ В IWOMAN.BG!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com