Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 основани на доказателства ползи за здравето от лимоните

04 март 2024, 14:52 часа

Лимоните съдържат хранителни вещества, които могат да помогнат за поддържане на вашето сърдечно-съдово здраве и предпазват от камъни в бъбреците и анемия, наред с други предимства.

Лимоните са с високо съдържание на витамин С, фибри и различни полезни растителни съединения.

Турски учени: 9 причини да ядете замразен лимон с кората

Тези хранителни вещества са отговорни за няколко ползи за здравето.

Всъщност лимоните могат да поддържат здравето на сърцето, контрола на теглото и здравето на храносмилането.

Ето 6 основани на доказателства ползи за здравето от лимоните.

1. Подкрепете здравето на сърцето

Лимоните са добър източник на витамин С.

Изследванията показват, че яденето на плодове и зеленчуци, богати на витамин С, намалява риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Въпреки това не само витамин С се смята за полезен за сърцето ви. Фибрите и растителните съединения в лимоните също могат значително да намалят някои рискови фактори за сърдечни заболявания.

2. Помага за контрол на теглото

Лимоните често се рекламират като храна за отслабване и има няколко теории защо е така.

Една обща теория е, че разтворимите пектинови фибри в тях се разширяват в стомаха ви, като ви помагат да се чувствате сити за по-дълго време.

Въпреки това не много хора ядат цели лимони. И тъй като лимоновият сок не съдържа пектин, напитките с лимонов сок няма да насърчат пълнотата по същия начин.

Друга теория предполага, че пиенето на гореща вода с лимон ще ви помогне да отслабнете.

Известно е обаче, че пиенето на вода временно увеличава броя на калориите, които изгаряте, така че може самата вода да е тази, която помага при загуба на тегло, а не лимонът.

Други теории предполагат, че растителните съединения в лимоните могат да помогнат за загуба на тегло.

Изследванията показват, че растителните съединения в екстрактите от лимон могат да помогнат за предотвратяване или намаляване на наддаването на тегло по редица начини.

3. Предотява камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са малки бучки, които се образуват, когато отпадъчните продукти кристализират и се натрупват в бъбреците ви.

Те са доста често срещани и хората, които ги получават, често ги получават многократно.

Лимонената киселина може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците чрез увеличаване на обема на урината и рН на урината, създавайки по-малко благоприятна среда за образуване на камъни в бъбреците.

Някои проучвания също установиха, че лимонадата ефективно предотвратява камъни в бъбреците, но резултатите са смесени. Други проучвания не показват ефект.

4. Предпазва от анемия

Желязодефицитната анемия е доста често срещана. Това се случва, когато не получавате достатъчно желязо от храните, които ядете.

Лимоните съдържат малко желязо, но те основно предотвратяват анемията, като подобряват усвояването на желязо от растителни храни.

Вашите черва абсорбират желязото от месо, пиле и риба (известно като хем желязо) много лесно, докато желязото от растителни източници (нехем желязо) не толкова лесно. Това усвояване обаче може да се подобри чрез консумация на витамин С и лимонена киселина.

Тъй като лимоните съдържат както витамин С, така и лимонена киселина, те могат да предпазят от анемия, като гарантират, че усвоявате възможно най-много желязо от вашата диета.

5. Намалява риска от рак

Здравословната диета, богата на плодове и зеленчуци, може да помогне за предотвратяване на някои видове рак.

Някои наблюдателни проучвания са установили, че хората, които ядат най-много цитрусови плодове, имат по-нисък риск от рак, докато други проучвания не са открили ефект.

При проучвания в епруветка много съединения от лимони са убили раковите клетки. Те обаче може да нямат същия ефект върху човешкото тяло.

Проучванията върху животни показват, че D-лимоненът, съединение, открито в лимоновото масло, има противоракови свойства

6. Подобрете здравето на храносмилането

Лимоните се състоят от около 10% въглехидрати, предимно под формата на разтворими фибри и прости захари.

Основните фибри в лимоните са пектин, форма на разтворими фибри, свързани с множество ползи за здравето.

Разтворимите фибри могат да подобрят здравето на червата и да забавят храносмилането на захари и нишестета. Тези ефекти могат да доведат до понижени нива на кръвната захар.

Въпреки това, за да получите ползите от фибрите от лимоните, трябва да ядете пулпата.

Хората, които пият лимонов сок без фибрите в пулпата, ще пропуснат ползите от фибрите.

Лимоните съдържат голямо количество витамин С, разтворими фибри и растителни съединения, които им дават редица ползи за здравето.

Лимоните могат да помогнат за загуба на тегло и да намалят риска от сърдечни заболявания, анемия, камъни в бъбреците, храносмилателни проблеми и рак.

Лимоните са не само много здравословен плод, но и имат отчетлив, приятен вкус и мирис, което ги прави чудесна добавка към храни и напитки.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес