7 начина, с които да повишите физическата си издръжливост

4255
7 начина, с които да повишите физическата си издръжливост
Снимка: iStock

Съвети как да подобрите физическата си издръжливост:

1. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СПОРТУВАТЕ 

Може да ви се струва нелогично, но повече упражнения, когато нямате енергия или издръжливост, всъщност могат да ви помогнат в дългосрочен план. Проучване от 2017 г. установи, че редовните физически упражнения оказват положително въздействие върху умората, а друго предлага те да се предписват на възрастни хора, за да се подобри тяхната издръжливост.

Какви ще се случи с вашето тяло, когато не правите КАРДИО ТРЕНИРОВКИ

2. СМЕСЕНИ ТРЕНИРОВКИ

Ако се стремите да подобрите издръжливостта си в една област или спорт, инстинктът ви може да е да се съсредоточите само върху това. Изследванията обаче показват, че смесването на различни дейности може да донесе най-голяма полза. Едно проучване например предлага смесване на силови и аеробни упражнения. Установено е също, че кръговите тренировки подобряват издръжливостта.

3. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СЕ ИЗПРОБВАТЕ НОВИ НЕЩА

Очевидните упражнения за повишаване на издръжливостта, като например бягане или тренировки с тежести, са много добри, но може да имате полза и от опитването на по-малко конвенционални упражнения. Йогата например може да има значителни ползи за нивото на издръжливост - още една причина да се отклоните от скучното ежедневно бягане.

На какво дължи честото задъхване и как да го преодолеем

4. ТОВА, КОЕТО ЯДЕТЕ, МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ

Не става само за с упражнения. Доказано е, че малки количества кофеин подобряват спринтовите постижения на елитни атлети. Женшенът и екстрактът от корен на ашваганда също помагат за подобряване на издръжливостта, а сложните въглехидрати и протеини често се препоръчват от диетолозите на тези, които се надяват да повишат издръжливостта си.

5. ИЗБЯГВАЙТЕ ФАЛШИВИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Не всички храни обаче са еднакви и някои от тези, които обещават съблазнителни ползи за вашата издръжливост, може да не са всичко, за което се представят. Има например твърдения, че енергийните напитки могат да подобрят работоспособността, но изследванията показват, че те имат много малка терапевтична полза. Установено е, че пробиотичните добавки, за които често се обещава, че ще повишат издръжливостта, също нямат забележимо въздействие.

Упражненията, които да ви запазят млади и с остър ум на ВСЯКА възраст

6. ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ПСИХИЧНОТО СИ ЗДРАВЕ

Издръжливостта не е свързана само с физическата сила. Психическата ви нагласа също играе голяма роля. В едно проучване е установено, че семинар за управление на стреса, включващ преподаване на техники за повишаване на издръжливостта, има положителен ефект както върху издръжливостта, така и върху нивата на стрес на участниците, а предварителни изследвания показват, че положителните емоции при елитните спортисти са свързани с върхови постижения. Проучването, което изследва влиянието на йога върху издръжливостта, потвърждава това - медитацията е помогнала на участниците да подобрят нивата на умора, както и чувството на спокойствие и съсредоточеност.

7. ДАЙТЕ СИ ВРЕМЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Много добре е да се храните здравословно и да спортувате повече, но тялото ви има нужда и от почивка. В проучване, сравняващо методите за възстановяване след тренировка, изследователите предлагат на спортистите да отделят поне 72 часа между състезателните си занимания. Въпреки че средностатистическият трениращ вероятно не се нуждае от толкова много почивка между сесиите във фитнеса, важно е да дадете почивка и на тялото си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво трябва да направим, когато някой се отнася зле с нас?

15 навика, които си струва да възприемете от богатите

Не го правете така: 8 грешки при правене на козунак

10 неща, които винаги забравяме преди почивка

Кои подправки са абсолютно задължителни за агнешкото?

9 трика за обогатяване на най-обикновения интериор

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

77-годишната Шер с откровено признание защо излиза с много по-млади мъже (ВИДЕО)

86-годишен японец се ожени за първата си любов 60 години след раздялата (ВИДЕО)

Гениалността предавали ли се по наследство?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com