Какви ще се случи с вашето тяло, когато не правите КАРДИО ТРЕНИРОВКИ

3479
Какви ще се случи с вашето тяло, когато не правите КАРДИО ТРЕНИРОВКИ
Снимка: iStock/Guliver

Тренировките от типа на тичане, плуване, бързо ходене и по-конкретно – кардиотренировките, са от изключителна важност за поддържане на добро здраве и красива фигура. Много от нас го избягват поради факта, че доста ни изтощава, но пък резултатите си заслужават. Освен това кардиото има много ползи за нашия организъм и двигателната ни система.

Дори и да отричате такъв вид спортуване, размислете и започнете да го практикувате заедно с другите тренировки, защото кардиото подобрява издръжливостта на сърцето и белите дробове, спомага за добрата сърдечносъдова и дихателна дейност.

Никога не пийте тази напитка преди тренировка

Поддържането на хидратация по време на тренировка е важно не само за цялостното здраве, но и за издръжливостта на тялото при физическо ...

Комбинирайте кардиото със силови тренировки и освен че ще изглещате зашеметяващо отвън, ще сте здрави като бик и отвътре. Избягването на тези тренировки може да доведе до по-малко издръжливост и по-бързо задъхване.

Какви са основните ползи от кардиото?

Проучванията сочат, че редовните кардиотренировки имат редица ползи за цялостното ни здравословно състояние. Американската сърдечна асоциация ни съветва да включим в спортния си режим поне 150 минути кардиоупражнения в седмицата. По този начин ще укрепим сърдечносъдовото и дихателното си здраве, като вследствие на повишаване сърдечната честота се подобряват и капацитетът на сърцето и кръвоносните съдове. 

Други ползи от кардиоупражненията са свързани с нервната ни система и дейността на мозъка. При този вид натоварване се повишава притокът на кислород и кръв към мозъка, а благодарение на това се укрепват паметта, сънят, концентрацията и др. Също така, значително се намалява рискът от развитието на дегенеративни заболявания на нервната система.

Защо трябва да спортуваш?

Подобряване на физическата ефективност, по-добра циркулация, загуба на излишно тегло, производство на ендорфин - знаем тези няколко при...

Но плюсовете от спортуването не свършват дотук. Освен всичко изброено, кардиото подобрява състоянието на ставите – чрез този тип упраженения се подобрява гъвкавостта и мобилността им. Това се случва поради значително по-доброто и обилно подхранване с кислород и хранителни вещества. Кардиотренировките засилват пулса ни, а повишеният пулс ускорява кръвообращението, което от своя страна подтиква мускулите да работят здраво и да издържат по-дълго време на натоварвания.

То е от изключителна важност и за доброто ни психическо и емоционално здраве. След тренировка ние се чувстваме значително по-отпуснати, спокойни, свежи. Това е така, защото при спортуването повишаваме нивата на окситоцин, серотонин и допамин – хормони, които играят значима роля за нашето добро настроение, спомагат за борбата с депресията, лошото настроение, ниското самочувствие, потиснатостта и т.н.

Както вече сами се убедихте, от няколко тренировки седмично може да извлечете хиляди ползи за организма си, а най-хубавото е, че кардиотренировките рефлектират върху всяка част от нас – менталното здраве, физическото здраве и добрия външен вид. Започнете здравословен начин на живот и спортувайте редовно, тялото ви ще ви се отблагодари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com