7 причини да спрете бързите храни

1966
7 причини да спрете бързите храни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Всички много добре знаем, какво точно представляват „бързите храни“. В забързаното ежедневие на всеки един човек бързите храни определено улесняват частта с храненето. Намират се почти навсякъде, достъпни са за всеки джоб и са готови за консумация или биват приготвени за броени минути. Да, но колко често се възползвате от възможността да се храните с бързи храни? От отговора ви зависи , дали е време да ги изключите от ежедневното си меню.

1. Причиняват умора
Идеята на храненето е то да ни дава енергия, ако ни причинява умора, то е време да променим нещо. В повечето случаи консумацията на бързи храни ни дава мигновено усещане за ситост, ситост която не продължава дълго. Този мигновен ефект се дължи на тежките въглехидрати, които се съдържат в бързите храни, заради които ние не получаваме полезните хранителни вещества от които се нуждаем ежедневно.

2. Бързите храни могат да доведат до депресия при тийнейджърите
По време на израстването си, тийнейджърите преминават през множество хормонални промени. Това определено оказва влияние и върху промените в настроението или в поведението им. Според учени, около 60% от тийнейджърите консумиращи по-често бързи храни, са в реален риск да изпадат в депресивни състояния. Смята се, че здравословното хранене е от главно значение, именно за поддържането на хормоналния баланс.

3. Консумацията на нездравословни храни влошава храносмилането
„Бързата храна“ не съдържа така важните за храносмилателната ни система фибри. Фибри, които определено трябва да присъстват в нашето ежедневно меню, за да сме здрави. Бързите храни имат високо съдържание на наситени транс-мазнини, бързи въглехидрати и голямо количество добавена сол и захар. Честата консумация на тези вредни храни, в повечето случаи предизвиква храносмилателни проблеми.

4. Предизвикват колебания в нивата на кръвната захар, както и повишават риска от диабет тип 2
Бързата храна съдържа огромни количества захар. Приемана прекомерно, рафинираната захар създава стрес на организма, тъй като метаболизма се забавя, а панкреасът се активира, като отделя повече от нормалното количество инсулин. Всичко това се случва в организма, за да се предотврати рязкото покачване на нивото на кръвната захар. Тъй като бързата храна създава краткотрайно усещане за ситост, часове след хранене, нивата на кръвната захар падат рязко, метаболизма се забавя, а ние се чувстваме още по-гладни. Когато инсулина се използва неправилно от тялото, това крие риск от развитието на диабет тип 2.

5. Увеличават риска от сърдечносъдови заболявания
Бързите храни притежават тежки, бързи въглехидрати и много нездравословни мазнини. Тези вредни свойства са причината за покачване нивата на холестерола, както и на триглицеридите, които са и основните причини за появата на затлъстяване, както и развитието на сърдечносъдовите заболявания.

6. Могат да доведат до проблеми с бъбреците
 Здравословното хранене трябва да включва максимум една чаена лъжичка сол на ден. В бързите храни се съдържа наистина много сол, която сол е една от главните причини за проблемите с бъбреците. Ако се храните с тези храни ежедневно, рискувате да натоварите работата на бъбреците си, тъй като те се грижат именно за изчистването от излишния натрий в организма.

7. Натоварват черния дроб
Бързите храни съдържат високи нива на транс-мазнини. Транс-мазнините не носят ползи за здравето, а напротив – „лошия“ холестерол се увеличава, а „добрия“ намалява. При честата консумация на храни , съдържащи „лош“ холестерол, черният дроб се натоварва, предизвиква се отлагане на мазнини в черния дроб, което би могло да доведе до чернодробни проблеми.


 

6-те храни, които предпазват от неприятни възпалителни процеси

Суперхраните имат ползи за поддържането на цялостното ни здраве в добро състояние, както и за превенция от някои болести като например ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com