7 промени в начина на хранене, които трябва да направите още на 40 години

4832
7 промени в начина на хранене, които трябва да направите още на  40 години
Снимка: iStock

Към 40-годишна възраст метаболизмът се забавя и рискът от диабет и сърдечни заболявания постепенно се увеличава. Няколко прости промени в хранителните ви навици точно в този етап от живота могат да ви помогнат да съхраните здравето и формата си до дълбока старост.

И дори да не сте готови да направите големи промени, време е да опитате нещо ново, което гарантира, че след още 20-30 години ще се чувствате чудесно.

1. Яжте соя

Соята е не само висококачествен източник на протеини и здравословни мазнини, но и предлага разнообразие от витамини и минерали.

Няколко проучвания потвърждават, че редовната консумация на соя може да помогне за понижаване на холестерола и кръвното налягане. В допълнение тя съдейства за намаляване на горещите вълни, подобряване на ендотелната функция и намаляване на костната загуба.

2. Откажете се от празните калории

Ето с какво да се храните, за да спите непробудно 8 часа

Всички сме се наслушали на съвети как не трябва да пълним стомасите си преди лягане и какво трябва да имаме на нощното си шкафче, за да...

Метаболизмът се забавя след 40-годишна възраст, което означава, че трябва да бъдем много внимателни какво ядем. Заложете на продукти, в които съдържанието на хранителни вещества е високо за сметка на калориите. И в случая не става въпрос само за поддържане на фигурата, но и за предпазване от диабет. 

3. Хранете се по-често

Поддържайте стабилно и здравословно ниво на кръвната захар, контролирайте нивата на енергия, подпомагайте метаболизма си. Стремете се да консумирате малки порции на всеки 3 до 3,5 часа, както и да включите 2-3 здравословни закуски в режима си.

4. Следете нивата на калция в тялото ви

Жените на възраст над 40 години трябва да приемат поне 1200 mg калций на ден, в противен случай може да развият остеопороза. Недостатъчният прием на калций ги излага на по-висок риск от фрактури. 

7 факта за храната, които ще ви накарат да промените начина си на хранене

Aко мислите, че не може да започнете да се храните здравословно, със сигурност ще промените мнението си, след като се запознаете с тези...

Консумирайте храни, богати на калций, но не забравяйте, ви е необходими и витамин D, за да го усвоите.

5. Консумирайте повече вода и по-малко алкохол

След 40 години жените навлизат в пременопауза и по това време нивото на хормоните, които допринасят за здравословния сън, намаляват. В случая е необходимо да намалите количеството на консумирания кофеин, алкохол, пикантни храни и топли напитки.
Но не и на водата, която е изключително важна, тъй като в период на пременопауза тялото активно губи течности.

6. Яжте храни, богати на витамин В12

Същинският дефицит на този витамин се усеща след 50 години, тъй като именно тогава нивото на стомашната киселина, участващо в усвояването му, намалява.

12 БЕЗЦЕННИ златни съвета за правилно хранене и дълголетие

Тези съвети са обособени на базата на здравословния начин на живот, който е водила Индра Деви – една от първите жени, започнали д...

Но след 40-годишна възраст е добре да увеличите консумацията на храни, богати на витамини от група В, за да поддържате желаното ниво на енергия и концентрация. 

7. Приемайте омега-3 

Храните, богати на омега-3 ненаситени мастни киселини, трябва да се консумират на всяка възраст: те спомагат за поддържането на стените на кръвоносните съдове здрави, предпазват ни от сърдечни заболявания и удължават живота.

Но след 40 години необходимостта от тях се увеличава поради забавяне на метаболизма.  В резултат на това много жени се оплакват от натрупването на мазнини в областта на талията, което допринася за високите нива на холестерола. 

За да си набавите омега-3 киселини не забравяйте, че в менюто ви трябва да присъства възможно най-често мазна риба, зехтин и ядки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com