Бебетата проговарят по-бързо, ако ги гъделичкат

31839
Бебетата проговарят по-бързо, ако ги гъделичкат
Снимка: Thinkstock/Guliver

Екип от университета "Пардю" в щата Индиана установил пряка връзка между чувството на допир при бебетата и умението им да научават.

От проведените опити станало видно, че родителите, които леко гъделичкат своите рожби, докато им говорят, им помагат по-добре да идентифицират отделните думи в потока на речта. Това ги подтиквало да проговорят по-бързо.

Детските колички пречат на развитието на бебетата

Детските колички или раници пречат на бебетата да опознават света и да общуват повече с родителите си. Британски учени са стигнали до ...

В опитите участвали 48 4-месечни бебета, които били учени на английски език. Те били разделени на две групи и стояли в скутовете на родителите си. Пускали им записи с някои думи, които не означавали нищо, като например "добита". В същото време родителите леко докосвали коляното на бебето.

След това отново им пускали записи с произволни думи. Когато чуели словото "добита", те го отделяли от останалите. От многобройните експерименти било констатирано, че бебетата учат по-добре, когато успоредно с това биват галени или допирани.

"Констатирахме със сигурност, че пеленачетата свързват допира с речевите сигнали, които получават, коментира ръководителката на проучването Аманда Зайдъл. По този начин те по-добре разбират когато думите започват и свършват в потока на речта".

Екипът се надява, че в бъдеще ще може да се установи как ще се развият речевите умения на бебето, като се анализират реакциите му при тестове на допир.

Какви имена забраняват в Саудитска Арабия

Линда, Лорън, Санди и Амир са сред 50-те забранени имена за деца в Саудитска Арабия. Според арабския министър на външните работи, наци...

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...