Без тънки талии: защо наложниците в харема са били угоявани до 150 кг

1504
Без тънки талии: защо наложниците в харема са били угоявани до 150 кг
Снимка: iStock/Guliver

Популярността на турските телевизионни сериали все още е голяма. Но дали всичко, което се показва на екраните, е истина? Развенчаваме митовете и разнищваме красивата картина.

В продължението на турската сага "Империя Кесем" се разказва за управлението на Ибрахим I, а на екрана се появяват само момичета с тънки талии. В действителност обаче не е било така. По времето на султан Ибрахим I, влязъл в историята с прозвището Безумния, пълните жени са били ценени, така че харемът е бил съставен предимно от такива жени. За да се постигнат необходимите телесни параметри на наложниците, те били интензивно хранени и им било забранено да се движат много. Целта била да се натрупат поне 150 кг.

Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

Когато Ибрахим се възкачил на престола, майка му най-напред започнала да се грижи за продължаването на рода и подбрала за сина си харем от изключителни красавици. Каква била изненадата ѝ, когато султанът не се заинтересувал от нито едно момиче от харема. Нещо повече, владетелят все по-често канел в покоите си пропаднали жени с внушителни размери.

Майката на Ибрахим бързо разбрала какъв е проблемът: синът ѝ просто харесвал "закръглени момичета". Тя веднага наредила в харема свободно да се предлагат сладкиши, да се удвоят порциите на момичетата и да не ги пускат да излизат от покоите, докато някоя наложница не изпразни чинията си. А също така на наложниците било забранено да се разхождат много, за да не горят калории.

Майката решила да се подсигури и не само угоила съществуващите наложници, но и довела булки от цялото Средиземноморие, а основният критерий бил теглото - потенциалната наложница не трябвало да тежи по-малко от 150 кг. Но любимата на султана счупила всички рекорди, тя тежала повече от 230 кг. Момичето се казвало Шейкър Пара, а владетелят наричал любимата си на галено "Захарче".

Има ли султани на Османската империя от български произход?

Между другото, Шейкър Пара не живяла дълго в харема и не родила наследници на владетеля. Момичето починало в покоите си от спиране на сърцето. Лечителят уверено заявил, че организмът на Шейкър Пара не е издържал на натоварванията, свързани с наднорменото тегло. Но в харема не повярвали в тази "приказка". Всички наложници смятаха, че "Захарчето" е отровено от завистливи конкурентки, които не могат да постигнат необходимите параметри, за да влязат в покоите на господаря.

Справедливо е да се каже, че с течение на времето вкусовете на султана се променили. През 1642 г. Ибрахим I най-сетне се сдобил с първороден си син, а майка на бебето била наложницата Хасеки Хатидже Турхан Султан (тя не можела да се похвали с впечатляващо тегло).

Родили му се общо 18 деца. Султанът имал 8 фаворитки, които обсипвал със злато. Хюмашах Султан станала негова законна съпруга и тя била единствената с такъв статут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Как да премахнете миризмата от пералнята?

7 неща, които не трябва да се дават назаем дори на любими хора

Внимание, жени: Какво гледа мъжът, когато харесва някоя дама

Как да изгоним котките от двора

Веднага направете това, ако разлеете нещо върху лаптопа си

5 причини единият крак да е по-къс от другия

Този ежедневен продукт разрушава здравето повече и от цигарите

Вечерен виц: Иванчо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com