Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?

2089
Има ли прилика: Как е изглеждал истинският султан Сюлейман в живота?
Снимка: iStock/Guliver

Истинският външен вид на султана е далеч от този, показан в известния телевизионния сериал „Великолепният век“.

След излизането на сериала „Великолепният век“, много хора започнаха да се интересуват как всъщност изглеждат героите от филма и по-специално ключовата фигура - Сюлейман. Оказа се, че реалният външен вид на падишаха е далеч от този, показан във „Великолепният век“. В сериала ролята се изпълнява от Халит Ергенч - строен мъж в отлична физическа форма. Но дали е бил такъв владетеля на Османската империя в действителност?

Сюлейман е роден през 1494 г. Цялата си младост бъдещият владетел прекарва във военни походи, което се отразява на външния му вид. Сериалът не разказва за младите години на падишаха, създателите на картината веднага ни показват 40-годишен владетел.

В Унгария откриха гроба на Сюлейман Великолепни

Несъответствията започват веднага. В действителност Сюлейман не се разхождал из двореца с горда походка, а тежко премятал от един крак на друг. Причините за това били две: първо, владетелят, меко казано, бил с наднормено тегло. И второ, според учените Сюлейман имал малък придобит недостатък - колело на краката, и всичко това, защото владетелят прекарал по-голямата част от живота си в седлото.

Ако Халит в сериала брутално брадясал, то истинският Сюлейман носел само мустаци. Той бръснел брадата си всеки път, когато се връщал от военен поход. Това било вид късмет. Едва на преклонна възраст владетелят на османците започнал да си пуска брада, е, и разбира се, тя не била толкова равна и красиво украсена.

Друга съществена разлика между истинския Падишах и героя от телевизионния сериал е ръстът. Според изследователите ръстът на Сюлейман не е надвишавал 165 см, но в телевизионния сериал актьорът е много по-висок.

Сюлейман I е принуден да вдигне обсадата на Виена

В различните източници външният вид на султана е описан по различен начин, но историците са анализирали всички факти и са стигнали до извода, че падишахът е бил малко по-красив от баща си - Селим I. Сюлейман имал дълъг врат, снежнобяла кожа, огромен орлов нос и яркожълти зъби. Противоречив набор за един привлекателен мъж, нали?.

Венецианският посланик Бартоломео Контарини разкрива характера на владетеля. Както разказва съвременникът, Сюлейман има строг нрав, той е пламенен, но щедър.

Всъщност според свидетелствата на посланиците Сюлейман малко прилича на героя от „Великолепният век“. Той бил суров и държал целия харем в ръкавици на урните, всякакви интриги и кавги на наложниците завършвали с отрязана глава. От султана се страхували всички и Хюррем не правела изключение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои домашни средства борят сухите краища на косата?

Груби грешки, които всеки прави, когато пече с ванилия

Кои 2 европейски столици са разположени във Финския залив?

Какъв е ефектът върху организма, ако пиете прясно мляко всеки ден?

От колко същества се е състояло съществото Сфинкс?

Стихотворение за 3 юни 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 3 юли 2024

Таро хороскоп за 3 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com