Български филми от 80-те години, които трябва да гледате

46576
Български филми от 80-те години, които трябва да гледате

Българското кино от 80-те години на ХХ век ни предлага разнообразни филми, които ще останат класика, ще се гледат отново и отново и от малки и от големи, ще напомнят за отминалите времена и безгрижния начина на живот.

Тази класация събира най-добрите български филми от този период, които задължително трябва да гледате.

Български филми от 80-те години на ХХ век

Търновската царица (1980)

„Търновската царица“ е български игрален филм, който е създаден по едноименната повест на Емилиян Станев. В главните роли са Камелия Тодорова, Стефан Данаилов, Ели Скорчева, Невена Коканова.

Сюжетът разказва за младият доктор Старирадев, който е завършил медицина в Паржи, и се завръща във Велико Търново. Действието се развива началоот на ХХ век. Баща му е починал, а майка му иска да го ожени за подходяща жена от заможен род. Такава е Елеонова, с която той се запознава, но поради болестта й от туберколоза я изпраща в Швейцария. По това време в дома му работи Марина, наричана „търновската царица“, заради нейната красота и интелигетност. Старирадев се влюбва в нея. По това време избухва Балканската война. Един ден с влака с ранени пристига и Марина, която е станала медицинска сестра. Старирадев я моля да остане, но тя предпочита да се посвети на ранените и болните, като така иска да намери своето място в живота.

Най-добрите филми с Том Круз

Капитан Петко войвода (1981)

„Капитан Петко войвода“ е сериен телевизионен игрален филм, който се състои от 12 серии, условно разделени на три части: Хайдутин, Комита и Мирен живот. Създаден е по едноименния роман на Николай Хайтов. По жанр е биографична историческа драма. В главната роля е Васил Михайлов, който грабва сърцата на публиката и става една от най-големите звезди по това време.

Във филма се разглежда животът на българския революционер Петко Киряков, като в началото на всяка серия се разяснява политическата обстановка в Османската империя, по-конретно в Източни Родопи, които са предрешили действията на Капитан Пеко войвода.

Куче в чекмедже (1982)

„Куче в чекмедже“ е български детски, семеен филм, сниман в София през 1981г. Веселин Прахов е в ролята на Митко – Миташки, който по цял ден стои сам. Причината за това е, че родителите му са разведени, а майка му, с която живее, е по цял ден на работа. По време на забавните си игри с приятели, децата решават да си купят куче – Рошко, за три лева и осемдесет стотинки и шест трамвайни билета. Редуват се кой да гледа кучета, а от всичко това произлизат безброй комични ситуации.

Оркестър без име (1982)

„Оркестър без име“ е български игрален, комедиен филм. Остава във времето с култовите си реплики и прекрасните песни - като „Оставаме“ на Маргарита Хранова и „Нашият град“ на „Тангра“. В звездния екип от актьори са Велко Кънев, Павел Попандов, Филип Трифонов и Георги Мамалев.

Сюжетът разказва за четирима мъже – Велко, Филип, Павел и Гошо, които имат различни професии, но са обединени от любовта си към музиката. Решават да репетират цяла година и да пожънат успех на морския курорт Златни пясъци. От тук започват комични ситуации, но филмът засяга и драматични теми като приятелство, любов, изкуство, съзряване.

Едни от култовите реплики от филма са: „Ай сиктир, ще ѝ свиря десет дена под прозореца… Да не е Лайза Минели!“ и „Защо ще ме прави на идиот той мене, бе! Мене никой не ме е прецакал досега, а той ще ме цака с топла бира“

ТОП 10 филма с Брад Пит, които трябва да гледате

Опасен чар (1984)

„Опасен чар“ е български игрален филм, комедия. В главната роля е великият Тодор Колев. Той си изкарва прехраната с различни измами и обикаля из страната. С опасния си чар омайва доверчиви жени и им предлага брак, но стига до там, че милицията започва да го издирва. За да се измъкне от ситуацията се обявява за умрял.

Търси се съпруг за мама (1985)

Сюжетът на филма разкава за Алек на 8 г, който живее само с майка си, защото родителите му са разделени. Решава да й помогне и зарадва, като й намери нов мъж. Още от пръв поглед харесва чичо Чони и започва да мисли планове как да ги срещне, но те се провалят един след друг. Разбира, че няма право да решава съдбата на майка си и тя сама трябва да реши как да живее.

Вчера (1988)

„Вчера“ е български филм, драма, сценарият, на който се основава на романа с автобиографични елементи на българския писател и сценарист Владо Даверов „Вчера“.

Сюжетът разказва за ученици от края на 60-те години, а действията се развиват в Ловешката гимназия. Най-известната сцена и емблема на филма става полагането на кръвната клетва между приятели. Така се популяризира песента „Клетва“ на група Щурците, която малко след прожекцията на филма започва да се изпълнява от абитуриентите по време на завършване на гимназия.

Запомнящи цитати от филма и до днес са: „Само от добър приятел става качествен предател!“ и „Научете се бе, момчета. Каквото прошепнеш, трябва да имаш кураж да го кажеш високо. Достойният човек говори високо и гледа право в очите.“

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com