Бърз лек за изгорялата от слънцето кожа

9966
Бърз лек за изгорялата от слънцето кожа
Снимка: iStock/Guliver

Лято, слънце, горещ пясък, солени спомени и… изгоряла кожа. Комбинацията е неприятна и позната на всички, нежелана, защото проваля почивката. Прекалили сте с флирта със слънчевите лъчи и се чудите как да облекчите парещата и зачервена кожа, за да не се налага да прекарате времето до края на почивката с дрехи на плажа? Нашите съвети за бързо облекчаване на болката и неприятните симптоми при слънчево изгаряне ще ви помогнат.

Лекове при слънчево изгаряне

1.       От домашната аптечка

-          Алое вера. Всеки продукт, който го съдържа, е идеален лек за страдащата кожа. Хидратира жадната кожа, успокоява, облекчава и възстановява. Нанесете плътен слой и оставете да попие, без да размазвате.

-          Всякакви продукти, създадени специално за слънчево изгаряне, ще са ви от полза. Не тръгвайте на почивка без тях. Отделете им почетно място в несесера си до слънцезащитната козметика.

2.       От кухнята

-          Киселото мляко е чудесен лек за прекалилите със слънцето. Не го използвайте обаче, ако имате мехури или тежко изгаряне, за да не си причините инфекция. Тежките изгаряния трябва да се третират по препоръка на медицинско лице.

-          Краставица. Тя хидратира, овлажнява, освежава. Може да я използвате на малки кръгчета върху лицето си. Не е подходяща за големи участъци кожа.

-          Чай. Черният и зеленият чай са богати на антиоксиданти и помагат на кожата да се справи не само със зачервяването и болката, но и със свободните радикали. Таниновата киселина, която съдържат, облекчава болката и подпомага регенерацията на кожата. Може да правите компреси с тях или да ги добавите към ваната си. Правилото е да са хладки и да не ги разбърквате с метална лъжичка, тъй като отнема от положителните им свойства.

-          Облекчаващо действие има и разтворът от сода за хляб.

3.       От природата

-          Невенът е чудодеен за кожни раздразнения. Той успокоява, възстановява, регенерира, облекчава. Намира приложение при рани, възпалена кожа. Може да правите компреси с отваря от невен или да потърсите продукт, богат на билката, но се уверете, че е натурален.

-          Живовляк. Най-лесно ще бъде да добавите листа директно във ваната с хладка вода и да се потопите в нея. Облекчението е гарантирано.

-          Хамамелисът ще ви удиви със своя мощен противовъзпалителен и дълготраен ефект. Облекчението и възстановяването са гарантирани.

-          Дъбова кора. Сварете отвара с 2 супени лъжици кора от дъб и правете компреси върху засегнатите зони. Болката и възпалението ще изчезнат бързо.

Как да се предпазим ефективно от слънцето

Не усещате изгарянето веднага и това е големият проблем. Докато мислите, че всичко е наред, всъщност кожата ви страда. Изгарянето може да е опасно, то води до стареене на кожата и може да предизвика появата на кожен рак.

  • В най-горещите часове стойте на сянка. Дори да си мислите, че сте защитени и че не сте изгорели, всъщност сте, но ще го разберете часове по-късно след душа.
  • Използвайте слънцезащита с висок фактор първите дни.
  • Постепенно увеличавайте часовете на плажа.
  • Ако сте с много светла кожа, направете няколко слънчеви бани преди морето. Подгответе кожата. Тя ще ви се отблагодари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com