Чести митове и легенди за здравословното хранене, за които не подозираме

5691
Чести митове и легенди за здравословното хранене, за които не подозираме
Снимка: iStock

Много от хората, които не се „престрашават“ да изпробват здравословното хранене, тъй като биват заблудени от редица митове и предразсъдъци, свързани с него. Храната не е вкусна, гладува се и т.н. са само едни от най-честите, а кои са останалите и каква е истината зад тях, прочетете в следващите редове.

Ако се храним след 18 ч. вредим на здравето си 

Как да изберем най-здравословния хляб?

Ако сте от хората, които държат да се хранят здравословно и с качествени продукти, то знайте, че хлябът не трябва да прави изключение. ...

Може би един от най-старите митове, на който обаче все още се доверяват много хора. В динамично време като нашето е почти невъзможно да се прибереш от работа и да приготвиш вечерята си преди 18 ч. Освен това, часовете за лягане са доста по-късно от тези в миналото, така че всеки съвсем спокойно може да похапва след този час. Важно е само вечерята да е по-лека и да е поне 3 часа преди лягане.

Мазнините ни вредят

Мазнините са от основните хранителни вещества, които са ни нужни за правилното смилане на храната. Не ги изключвайте напълно от менюто си и наблягайте на полезните мазнини, като избягвате вредните от пакетираните храни, сладкишите, колбасите и т.н. Полезните мазнини спомагат за забързването на метаболизма, синтеза на витамините А и Е, а недостигът им може да е причина за пониженото производство на хормони, по-бързо състаряване и дисбаланс във функцията на черния дроб.

Снаковете не са полезни

Междинните хранения не са задължителни, но не са и нездравословни. Специалистите ги препоръчват обаче, ако искате да поддържате енергията през деня си. За снак чудесни алтернативи са плодовете и ядките.

Нещата, за които трябва да знаем при консумирането на здравословни храни, но не ни казват

Здравословното хранене има все повече почитатели в днешно време. Всеки от нас се стреми да избира и консумира храни, богати на витамини...

Няма вредна органична храна

Органичните храни се изразяват в това, че при производството им не са използвани пестициди, ГМО и други добавки, което обаче понякога не ги отличава от другите продукти по нищо друго, освен по завишената цена.
Ако искаме да отслабнем, трябва да избягваме въглехидратите

Да, това е факт, ако става въпрос обаче за простите въглехидрати. Сложните въглехидрати могат дори да ни помогнат в борбата с килограмите, тъй като те се разграждат по-бавно и ни държат по-дълго време сити. Такива са храни като боб, плодове и зеленчуци, зърнени култури, зеленолистни и т.н. Простите въглехидрати се съдържат в любимия шоколад, много сладкиши, сокове, хляб, картофи, захар, мед и т.н.

Черният хляб е по-здравословен от белия

До ден днешен много хора още следват този принцип, без да са точно наясно със състава и на двата вида хляб. Всъщност по-тъмният цвят на черния хляб може да се дължи на карамел в тестото, а не на високото съдържание на фибри. И всъщност, като калории и двата вида хляб имат почти еднакви стойности. Пълнозърнестият е най-добрата алтернатива в случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...