Честит рожден ден на Болшой театър с Google Doodle

3784
Честит рожден ден на Болшой театър с Google Doodle
Снимка: Болшоѝ театър

Днес един от най-значимите в света театри за опера и балет Болшоѝ театър има рожден ден. На 28 март 2016 г. Болшооѝ театър става на 240 години.

Поради тази причина днес, когато отворите търсачката Google, може да видите изображение на емблематичния театър с традиционния Doodle.

182 години от рождението на Уилям Морис и дизайните му в Doodle

Днес се отбелязват 182 години от рождението на английския художник, дизайнер на текстил и писател Уилям Морис. Той е роден на 24 март 1...

Doodle-ът за Болшоѝ театър се вижда за потребителите, очаквано, в Русия, но и в България, Исландия, Гърция, Сърбия, Хърватия, Южна Корея, Индонезия и Тайван.

За начало на театъра се смята март 1776 г., когато губернаторът на Москва княз Урусов получава разрешение от императрица Екатерина II за театрални представления. Князът започва строителството на театъра, наречен "Петровски" зарадо адреса му на улица „Петровка“. Но сградата изгаря още преди откриването на театъра и князът възлага строителството на английския предприемач Майкъл Медокс, който построява "Болшой Петровски театър".

И тази сграда обаче изгаря през 1805 г., просъществувала само 25 години. Поредното ново здание се издига на Арбатския площад, но и то изгаря през 1812 г. по време на нашествието на Наполеон. През 1821 г. на първоначалното място пак започва строителство на сграда за театъра. От лятото на 2005 г. историческото здание на театъра е затворено за реставрация. Спектаклите и репетициите се провеждат в новата сграда, намираща се до основната. Реконструкцията е завършена през 2011 г. и театърът официално е открит на 28 октомври същата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...