Да умреш от скука

9109
Да умреш от скука

Изследвания доказват, че скуката е пагубна за човека. Те са проведени в различни страни по света и в различно време. Едни от най-мащабните са били проведени във Великобритания.

В продължение на четвърт век британските учени са наблюдавали жители на Лондон на възраст 25-55 години. По-конкретно по отношение на скуката още в средата на 80-те години на миналия век било проведено допитване на 7500 държавни служители, които доброволно взели участие в експеримента.

След това учените уточнили колко от тях и кога са починали. Резултатът? При тези, които казвали, че животът им е скучен, вероятността да починат към края на изследването се оказала с 40% по-голяма от тези, които умеели да се наслаждават и да се радват на живота.

Скуката развива въображението и паметта

Ново британско изследване оборва досегашното вярване, че скуката е вредна за психологическото и физическо здраве, съобщава БГНЕС. Не са...

Освен това жените се оказали подложени на скука двойно в сравнение с мъжете. Младите служители и служителки с нископлатена работа скучаели повече от останалите. Аналогични резултати били получени и от изследователи от САЩ.

Скуката е пряко свързана с депресията и апатията. Учените казват, че хората, на които им е скучно, имат повишена вероятност за развитие на болести на сърдечносъдовата система и диабет. Те са по-склонни към алкохолизъм и тютюнопушене, а това също съкращава продължителността на живота.

Впрочем много от тези, които имат скучна работа, се спасяват с интереси и хобита, които не позволяват на човека да се "сприятели" с алкохола и цигарите.

Изданието Guardian се е опитало да систематизира данните от изследванията. Според журналистите хората с всяка година все повече се страхуват от самотата. Децата почти са се отучили да се справят със скуката, тъй като вместо да фантазират, убиват свободното време със смартфони или таблети. Но за хората е важно да мечтаят, тъй като мечтите винаги тласкат човека напред.

До какво води самотата?

Американски медици са установили, че самотата предизвиква реални и изключително негативни изменения в работата на клетките на имунната ...

Емоцията, наречена скука, се появява нерегулярно. Но ако тя стане постоянна, то според психолозите това вече е сериозно отклонение. Една от главните причини за нея са безполезните занимания. Но тя не бива да се игнорира.

Психолозите определят няколко вида скука. Скуката от безпомощност се появява сред ученици и студенти. Има прокрастинация, или скука от защитен характер – тя възниква при необходимост да се заемеш със сериозна работа, която изисква максимален разход на сили. Монотонната скука се предизвиква от  еднообразие. Скуката от пресищане е емоция, свързана с опит да се отървеш от скуката с помощта на пасивни развлечения.

Съществува и екзистенциална скука – тя се свързва с вътрешното състояние на човека, с опустошеност. Но това далеч не е пълният списък на оттенъци и причини за скуката.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com