X
 
 

Десетте най-редки и смъртоностни болести в света

87494 0
Десетте най-редки и смъртоностни болести в света
В следващата класация ще ви покажем 10-те най-редки и смъртоностни болести в света.

Знаете ли, че канибализмът все още съществува? Именно този вид хранене е причина за заболяването "Куру", познато още като "смееща се смърт".

А чували ли сте за "синдром на чуждестранния акцент"? Отговорът на въпроса "какво е пък това?" ще намерите в следващия списък:

10. Куру (смееща се смърт)

Тази болест е най-често срещана е при хората от племето Форе в Папуа Нова Гвинея и се предава чрез канибализъм.

Жертвите изпадат в маниакален смях, а след това не могат да се държат на краката си, нито да говорят, преди да умрат.

9. Синдром на чуждестранния акцент

Досега само 60 случая са били регистрирани. Болните започват да говорят на неразбираем език, поради аномалия в мозъка.

Ще ви разкажем за една от тези 60 болни. Името й е Кей Ръсел. 49-годишната англичанка си ляга една вечер със силна мигрена, а на сутринта, когато се събудила, вече говорела с френски акцент.

Доскоро лекарите са смятали, че заболяването и психично. Вече е сигурно, че то се дължи на поражения в някои части на мозъка, свързани с езика. Синдромът на чуждестранния акцент се появява обикновено след инсулт, удар на главата или главоболие. Тези промени в говора могат да отминат до няколко часа, но има вероятност и да останат завинаги.

Жертвите на ебола вече са над 10 000

Повече от 10 000 души са починали в следствие на епидемията от ебола в Западна Африка. Заразените пък са 24 350. Това показват данни на...

Кей Ръсел:

- Понякога си мисля, че трябва да пусна съобщение "Изгубена във Франция". Така някой може да открие старата Кей.

8. Болестта на Кройцфелд - Яков

Това е човешкият вариант на болестта "луда крава”. Характеризира се с понижена мозъчна активност и забавени реакции на тялото. В световен мащаб има не повече от 200 засегнати.

Около 400 души страдат от редки болести у нас

Повече от 6% от населението в ЕС страдат от редки болести. За България може да се предположи, че става дума за около 400 хиляди души. Т...

7. Алергия от вода

Засегнатите досега са около 40 души в целия свят. Тази алергия причинява ужасно болезнени обриви по кожата в резултат от свръхчувствителността към водните йони.

6. Синдром на Карпентър

Един на милион биват засегнати. Синдромът се характеризира с деформация на черепа, срастване на пръстите, деформация на зъбите и затлъстяване.

5. Прогресивна осифицираща фибродисплазия

Как сами да разберем кръвната си група

Знаете ли каква е кръвната ви група? Ако не, то ново устройство ще може да ви я каже буквално за 5 минути или четири пъти по-бързо от с...

Болест, засягаща 1 на 2 милиона души, тази болест се проявява в бавно превръщане на сухожилията в кости. Скелетът буквално превзема цялото тяло. По тази причина заболяването е познато още като "синдром на каменния човек”.

4. Прогерия

Тази болест причинява бързо състаряване на телата на болните. В световен мащаб са регистрирани 74 случая.

Най-възрастния европеец, който страда от болестта е на 20 години, но има тяло на 160-годишен.

Големината на пръстите ни и тяхното значение

Големината на пръстите има голямо значение в хиромантията. Ето и как може да се тълкува размера на всеки един от пръстите: Ако имате м...

3. Заболяването "Фийлдс”

Кръстено е на двете сестри близначки, които са единствените регистрирани с това заболяване. В резултат от него те са на инвалидни колички и докторите нямат представа как ще се развие състоянието им.

2. Рибозо-5-фосфат изомеразен дефицит

Смята се за най-рядката болест в света! Има само един известен случай. Причинява аномалии в мозъка, които сериозно възпрепятстват растежа му.

Ето до какво води редовното пиене

Причината за 6% от смъртните случаи в света е алкохолът, твърд Световната здравна организация (СЗО). Най-често смъртта се предизвиква...

1. Вариола (едра шарка)

Изключително силно заразна с 33% смъртност. Последният известен случай е от 1977 г. Смята се, че е премахната през 1980г. и днес я има само в лабораториите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители