До дни ни връхлита най-силната магнитна буря - как да се справим с нея ?

47213
До дни ни връхлита най-силната магнитна буря - как да се справим с нея ?
Снимка: S. Dagnello, NRAO/AUI/NSF

Учените, които внимателно наблюдават космическото време, смятат, че на Слънцето се е появил най-големият район на слънчеви петна от настоящия слънчев цикъл. Този регион се състои от 6 отделни групи, всяка от които излъчва енергия и плазма. През следващите 14 дни учените очакват появата на най-мощните изригвания на Слънцето – клас Х. Ако сега Земята е на пътя на потока от слънчеви частици, то на нашата планета може да възникне една от най-силните геомагнитни бури в близо бъдеще.

Преди няколко дни астротномите са установили появата на две групи слънчеви петна с имената AR3490 и AR3491, които се намирали от близката страна на Слънцето. И двете групи са огромни и техните експлозии засягат вибрациите на цялото Слънце.

След появата на тези две групи слънчеви петна астрономите са забелязали още 4 групи слънчеви петна, наречени AR3492, AR3495, AR3496 и AR3497. Така се образува огромна област от тъмни участъци по повърхността на нашата звезда, където вече има изригвания и плазмени емисии.

Помага ли слънцето при екзема?

Според учените общият размер на забелязания регион е широк 200 000 км., което е с цели 15 пъти повече от Земята. През последните няколко дни тези петна са видели 3 изригвания от клас М и 16 изригвания от клас С, като това са вторият и третият най-мощен клас изригвания на Слънцето. Според учените през следващите две седмици броят на подобни изригванията ще се увеличи и може да се появят дори най-мощните изригвания, които са от клас Х.

По време на тези изригвания може да има изхвърляния на коронална маса или огромни потоци от заредени частици, които достигат планетата Земя и могат да предизвикат появата на силни геомагнитни бури. Те съответно могат да причинят прекъсване на комуникациите и повредени в енергийната система.

Също така астрономите са забелязали появата на огромни бримки от плазма на Слънцето, които се издигат над слънчевите петна. Най-големите от тези бримки са известни като слънчеви изпъкналости и имат височина до 64 000 км. Те могат всеки момент да се откъснат от слънцето и да отидат в космоса.

Появата на такава огромна област от слънчеви петна ясно показва, че Слънцето много бързо се приближава към пика на своята активност или с друми думи казано към своя слънчев максимум. Такъв пик има всеки по време на 11-годишния слънчев цикъл, като според астрономите той ще настъпи през 2024 година.

Слънцето - кога е полезно или кога вредно за нас?

При геомагнитните бури лекарите съветват хората да спазват режим на хранене, в който участват основно плодове и зеленчуци и не се консумират месо и животински мазнини. Пиенето на достатъчно количество вода също е силно препоръчително. Няколко часа навън ще се отразят добре на хората, но не бива да се прекалява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 причини, поради които никога не трябва да взимате котката и кучето си в леглото

Как да почистите ушите с пероксид: съвети, препоръки и правила

8 така наречени „здравословни храни“, които не са толкова здравословни, колкото си мислите

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com