Едни от най-красивите екопътеки в България

11938
Едни от най-красивите екопътеки в България

Ако нямате достатъчно време за дълга морска почивка, а искате да се разхладите и освежите сред природата, екопътеките са чудесна идея. За повечето от тях не се изисква сериозна физическа подготовка, намират се на достъпни места и са обезопасени.

Многобройни за възможностите за избор на екопътеки в България. Ето някои от най-красивите сред тях:

Бялата река

Намира се в местността Джендема, Стара планина, близо до Калофер. Дължината е 1,83 км и отнема около един час спокойно ходене. Започва северозападно от град Калофер, близо до Мъжкия манастир и продължава към ждрелото на реката, минавайки през бивак Бялата река. Маршрутът е кръгов, ще се движите в живописното ждрело на Бяла река, под резерват Джендема. Пътеката минава край скалните форми на каньона и няколко красиви водопада.

Дряновска екопътека

Намира се в Стара планина, близо до Дряновския манастир. Започва малко преди входа на пещерата “Бачо Киро”, в началото се върви по изсечени в скалите стъпала, а после по добре утъпкана пътека. На няколко места има обособени кътчета с красиви гледки, някои от които с пейки. Сред тях е "Пейката на любовта", откъдето се открива живописен изглед към каньоните на река Дряновска и река Анъдка, величествените скални вериги и Дряновския манастир. По пътеката могат да се видят редки растителни видове, останки от крепост от 6-ти век и крепостна стена от периода на Второ българско царство. При спокойно ходене, пътеката се минава за около един час.

Крушунски водопади

Това е една от най-късите екопътеки в България, но и сред най-живописните. Екопътеката минава край Крушунските водопади, обявени за защитена зона. Наблизо са село Крушуна и град Летница, област Ловеч. Екопътеката включва много стъпала и мостчета, по които може да се качите до Крушунската пещера, която ще ви очарова с живописни езера и интересни скални образувания. 

Еменската екопътека

Седемте рилски езера

Това сигурно е най-красивата екопътека на Балканите. Най-популярната изходна точка е хижа “Пионерска”, до която е долната станция на лифта. До хижата се стига по асфалтов път от Сапарева баня. Горната станция на лифта е при хижа “Рилски езера”. От първото до последното езеро се стига за около 5 часа. Всяко езеро е кръстено на своя особеност или на формата си. Пътеката започва от Долното езеро, следват Рибното, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото. Последното езеро е Сълзата, защото е чисто и прозрачно като сълза. Оттук се открива приказна гледка към планината.

Под пръските на водопада

Екопътеката започва от центъра на Тетевен, минава се през квартал Козница и продължава по изключително живописното дефиле на река Козница. В края на този малък каньон е тетевенският водопад “Скока”. Дължината на цялата екопътека е около 4 км, от които по-голямата част е асфалтов път, същинската екопътека е около 600 метра. Екопътеката е много красива и сравнително лесна за преминаване. 

Трънската екопътека

Намира се на 80 км от София, почти до сръбската граница. Състои се от две части - първата минава по ждрелото на река Ерма, на около 3 км от град Трън. Втората част минава покрай река Ябланишка, на 11 км от Трън. Общо двете части се изминават за около 4-5 часа, като първата е по-кратка и по-лесна. Пътеката е много лека и приятна, минава през гора и плавно продължава към реката.

Видинско с четири екопътеки

Вазовата екопътека

Започва от две изходни точки - Гара Бов, при махала Скакля и село Заселе. Изминава се за около час и половина.
Този път е един от любимите на Иван Вазов, откъдето идва и името. Тук прочутият писател пише “Дядо Йоцо гледа” и “Из мала Стара планина”. В първоначалния си вид пътеката е построена през 1972 г. с труда на местното население. От Гара Бов към махала Скакля пътеката пресича мост над река Искър, продължава по шосето към Мездра и след около 300 метра се отклонява по течението на река Скакля. Това е единствената екопътека, по която се стига до водопад “Скакля”.

Девинска

Екопътека “Струилица-Калето-Лъката” започва от местността Струилица, прочута с лечебните си басейни с топла минерална вода и продължава край красивите меандри на реката. На някои места са изградени метални мостчета. Общата дължина на основната екопътека е 4 км. Пътят се вие по меандрите на реката, на някои места минавате по мостовете над реката, на други ще откриете планински заслони, пейки и живописни водопади. В края на пътеката ще се изкачите до старо кале с невероятна гледка. Може дори да срещнете диви кози по пътя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...