Ето кои са най-подходящите плодове и зеленчуци за засаждане през есента

11097
Ето кои са най-подходящите плодове и зеленчуци за засаждане през есента
Снимка: iStock/Guliver

Лятото е време за отглеждане на любимите плодове, зеленчуци, билки и подправки и събиране на реколтата, но не е единственият сезон, в който може да засаждате горепосочените. Ще ви разкрием кои са най-подходящите плодове и зеленчуци за засаждане в началото на есенния сезон, за да се радвате на добра реколта и изобилие след това. В статията ще прочетете за коренови зеленчуци, листните, различни плодове и билки. Нека видим и съветите:

Коренови зеленчуци

Някои коренови зеленчуци като например репички, цвекло и ряпа са напълно подходящи за засаждане през есента или края на лятото. Най-добре е да го сторите в периода между 15 август и 15 септември за репичките; ряпа – в последните августовски дни; цвекло – между юли-август. Всичко зависи и от климата във вашия район. Ако се намирате на по-топло място, ви съветваме да отложите засаждането с малко повече дни от посочените, защото кореноплодните е виреят добре в области с все още високи температури през септември. Например в южните, югозападните и западните територии.

Листни зеленчуци

Разбира се, че това са така любимите ни за зимата салати като маруля и спанак. Тяхното засаждане препоръчваме да се случва между 15 август и първите дни на септември. До месец-месец и половина след засаждането ще са готови за обиране. И идват точно на време за студените дни. Може да разнообразявате със салатите, като всеки път изпробвате нова рецепта. Спанакът е много полезен за организма ни, тъй като е богат на витамини, желязо, калций, магнезий и др. Ако го засадите през първата половина на август, до септември или октомври месец реколтата вече ще е готова.

Плодове

Към най-любимите есенни плодове спадат и ябълките. Много от сортовете ябълки са с готова за обиране реколта едва към края на август или септември. Друг плод, който вирее есента, е малината, колкото и странно да ви звучи. Всесезонните малини дават реколта за 2-3 седмици от засаждането им, някои сортове имат късни сезони на зреене, съвпадащи точно с есенното засаждане.

Билки

Билките се използват за топлите чайове през зимата, а и за подправяне на много ястия. Може да засадите през есента много от видовете едно- и двугодишни билки. Чесън, гръцки риган, розмарин, мащерка и градински чай са само част от тях. Те могат да се засадят както в края на лятото, така и в началото на есента. Действайте и ще имате пресни и домашно отгледани билки за чайовете и зимните ястия.

Няма нищо по-хубаво от домашно отгледан продукт, затова при възможност, засадете поне един от посочените плодове/зеленчуци или билки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...