Ето защо никога не изхвърлям черупките от яйца

4199
Ето защо никога не изхвърлям черупките от яйца
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Черупките на яйцата, които често се пренебрегват и изхвърлят, имат изненадващо много практични и екологични приложения. Тези богати на калций остатъци могат да се използват по многобройни начини, което ги прави ценен ресурс извън ролята им в кулинарията. Ето няколко творчески и полезни приложения на яйчените черупки:

Торове: Натрошените яйчени черупки са отличен източник на калциев карбонат, който помага за подхранването на растенията и подобрява структурата на почвата. Когато се добавят към градината или саксийните растения, те могат да предотвратят загниването на края на цветовете при доматите и чушките, както и да добавят основни хранителни вещества в почвата.

Подобрител на компоста: Яйчените черупки могат да се хвърлят в компостната купчина, за да обогатят сместа с калций и да ускорят разлагането. Те също така помагат за балансиране на киселинността на компоста, като осигуряват здравословна среда за полезните микроорганизми.

Този лек с черупки от яйца заздравява костите и предпазва сърцето

Средство за възпиране на вредители: Натрошените яйчени черупки създават назъбена повърхност, която може да отблъсне вредители като охлюви и охлюви. Поръсете ги около основата на уязвимите растения, за да създадете бариера, която тези вредители трудно преодоляват.

Поставянето на семена: Яйчените черупки са естествени и биоразградими подложки за семена. Напълнете черупките с почва за саксии, засадете семената и след като разсадът е готов за пресаждане, можете да го засадите директно в почвата. Черупката ще се разгради и ще осигури хранителни вещества на младите растения.

Почистващ препарат за домакинството: Абразивната текстура на натрошените яйчени черупки може да се използва като естествен почистващ препарат за почистване на тенджери, тигани и трудно отстраними петна по повърхностите. Те са екологична алтернатива на търговските прахове за почистване.

Избелване на зъбите: Някои хора използват прах от яйчени черупки за естествено избелване на зъбите. Когато са фино смлени, яйчените черупки могат да се смесват с паста за зъби или да се прилагат като нежен абразив за премахване на петна.

Черупки от яйца: Тор, за който всеки знае, но не винаги използва правилно

Занаяти и декорация: Черупките на яйцата могат да се запазят, почистят и боядисат, за да се създадат красиви декоративни изделия, като например мозаечни шарки върху вази, рамки за снимки или орнаменти. Те придават интересна и уникална текстура на различни проекти "Направи си сам".

Поправка на почвата за птиците: Натрошените яйчени черупки могат да се разпръснат в двора, за да осигурят необходимия калций за птиците, особено през гнездовия период, когато те се нуждаят от допълнителни хранителни вещества.

Калциева добавка за домашни любимци: Ако имате домашни любимци, помислете за печене на яйчени черупки, докато станат сухи и крехки, след което ги смелете на фин прах. Можете да поръсите този прах върху храната на домашния си любимец, за да увеличите приема на калций.

Грижа за кожата: Мембраните на яйчените черупки съдържат колаген и други полезни съединения, които могат да се използват в продукти за грижа за кожата. Те могат да помогнат за подобряване на еластичността на кожата и намаляване на фините линии.

Включването на яйчени черупки в ежедневието ви е не само практично, но и отговорно към околната среда. То намалява отпадъците и насърчава устойчивия начин на живот. Така че следващия път, когато отворите яйце, помислете два пъти, преди да изхвърлите черупките в кошчето за боклук. Те имат много потенциални приложения, които чакат да бъдат проучени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com