Грижа за кожата: Ето как да изберете слънцезащитен крем според типа кожа

6013
Грижа за кожата: Ето как да изберете слънцезащитен крем според типа кожа
Снимка: iStock/Guliver

Най-важната стъпка в грижата за кожата, особено през пролетта и лятото, е SPF кремът, който ни предпазва от вредното слънчево лъчение, но също така и от бръчки и петна по кожата. SPF кремът трябва да се носи върху лицето през цялата година, не само през слънчевите дни, но и върху тялото винаги, когато го излагаме интензивно на слънце, и винаги през лятото, когато UV радиацията е особено висока.

Всеки дерматолог ще ви каже, че SPF кремът не бива да се пропуска и трябва да се взема на сериозно, а всички жени с перфектно поддържана и сияйна кожа трябва да използват този крем в ежедневието си.

Защо SPF кремът е задължителен?

Дори в облачни дни кожата ни е податлива на вредното излъчване на слънчевите лъчи, което с времето може да доведе до рак, обезцветяване и бръчки. Честото излагане на слънце без SPF защита може да увреди еластичността, колагена и кожните клетки. С течение на времето това може да доведе до преждевременни признаци на стареене, които се изразяват в обезцветяване на кожата, ясно изразени бръчки и фини линии. Преждевременното стареене, наричано още фотостареене, е често срещано сред хората, които прекарват време на слънце без слънцезащитни продукти - особено в двадесетте и тридесетте години.

Слънчево изгаряне: Четири начина за лечение на зачервена и възпалена кожа

Ето как да изберете слънцезащита според типа на кожата си

Лесно е да се изгубите в морето от слънцезащитни кремове, които се предлагат днес, така че добра отправна точка е да обърнете внимание на типа на кожата си. Съществуват специални формули на SPF кремове за петте най-често срещани типа кожа: суха, мазна, нормална, смесена и чувствителна.

Нормална кожа

Ако нямате нито суха, нито мазна кожа, определено сте сред щастливците. Тъй като сте благословени с нормална кожа, изборът ви е доста лесен в сравнение с другите типове кожа. Независимо дали използвате SPF под формата на крем, спрей или стик, трябва да се съсредоточите само върху висок защитен фактор, а другите предпочитания по отношение на съставките зависят изцяло от вас.

Суха кожа 

Ако имате суха, груба или лющеща се кожа, уверете се, че вашият слънцезащитен крем поддържа кожата ви хидратирана в допълнение към слънцезащитата. Търсете слънцезащитни продукти, които включват в състава си овлажняващи и омекотяващи съставки, като натриев хиалуронат и каприлов/капринов триглицерид. SPF кремът също така не трябва да съдържа дразнещи аромати и оцветители.

Няколко МИТА за печенето на слънце, които УВРЕЖДАТ кожата

Мазна кожа

Нанасянето на плътен, тежък SPF крем може да бъде особено натоварващо, когато имате мазна кожа. То може да предизвика и допълнителни проблеми по лицето, като например пъпки. Ето защо трябва да изберете SPF крем на водна основа, който има матов ефект. Продуктите с етикет "ултралек" също са подходящи за мазна кожа.

Комбинирана кожа

Хората с комбиниран тип кожа се борят както с мазните, така и със сухите зони на лицето. За максимален ефект търсете SPF кремове, които са овлажняващи, но не са мазни. Следователно това ще са кремове, които имат лека текстура и се абсорбират бързо, и са богати на съставки на основата на вода или хиалуронова киселина, която носи необходимата хидратация.

Чувствителна кожа

Когато кожата ни е изложена на ултравиолетовите лъчи, това може да влоши зачервяването и възпалението - особено при хора с кожни проблеми като псориазис или розацея. Ако сте склонни към зачервяване и имате чувствителна кожа, потърсете SPF крем с щадящи съставки като цинков оксид или титанов диоксид. Трябва да избягвате и кремове със SPF в спрей, тъй като те могат да съдържат агресивни формули, като например алкохол, който може да изсуши кожата.

 

източник: https://wannabemagazine.com/spf-prema-tipu-koze/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"
Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Не всички продукти са еднакво полезни. Яна Степанова, диетолог, експерт по хранене и фитнес гуру, ни разказва за своя списък от забранени храни. Пшеница Първото...