Няколко МИТА за печенето на слънце, които УВРЕЖДАТ кожата

2978
Няколко МИТА за печенето на слънце, които УВРЕЖДАТ кожата
Снимка: iStock/Guliver

Всички обичате лятната почивка на море под зоркото слънце и мекия пясък. За да сме изцяло подготвени за нея обаче, трябва да вземем със себе си слънцезащитен продукт, който да предпази кожата от изгаряне. Освен за грижата за кожата, той помага и за предотвратяване рака на кожата, който се получава от изгарянето. Ето защо е важно да прецените кога да се излагате на слънце, по колко време и какъв продукт да ползвате. Важно е да не се стига до слънчево изгаряне и относно него имаме няколко мита, които искаме да ви споделим.

Слънцезащитен продукт с висок фактор не трябва да се повтаря – няма значение от фактора, трябва да нанасяте крем поне няколко пъти, докато сте изложени на слънце. Нито един продукт не би могъл да ви защити с едно нанасяне, дори най-силният.

Не можете да изгорите, ако времето е облачно – можете и още как. Изгарянето в облачен ден е дори по-силно от това при слънчев ден. Причината за това е, че смятате, че не можете да изгорите, не нанасяте никакъв продукт върху кожата и се излагате на слънце и места, които плажният чадър не покрива. Слънчевите лъчи обаче преминават през облаците и лесно могат да достигнат до вас. Ето защо се стремете да се мажете с определения фактор на всеки 2 часа или след като излезете от водата.

Слънчевото изгаряне не е вредно – ако се стигне до там, не означава, че непременно ще заболеете от рак на кожата, но шансът се увеличава значително. Ето защо е важно да вземете мерки и да се погрижите на кожата си, докато сте на плажа. Нека почивката бъде приятна и пълноценна, а не пълна с притеснения.

Не можете да изгорите на сянка – още един мит. Дори да сте постоянно под чадъра, пак можете да изгорите, защото слънчевите лъчи се отразяват в предметите в близост до вас. Може и да не ги забележите, но лъчите на слънцето се отразяват във водата, пясъка и други предмети, което автоматично означава, че лесно може да изгорите дори на сянка. Ето защо не пренебрегвайте нанасянето на слънцезащитен продукт, особено ако сте на плажа по време на най-интензивното слънчево греене.

Тъмната кожа не се нуждае от слънцезащита – напротив. Тя може да изгори дори повече, отколкото много светлата кожа. Дори да сте с по-тъмен тен на кожата, тя пак може да изгори, ето защо не я оставяйте без защита на слънцето.

Ракът на кожата ще ви подмине – никой не е застрахован срещу тази страшна болест. Ако сте забелязали бенка, която променя размера си, незабавно посетете лекар, който да ви изследва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com