Хитри приложения на лука, за които дори не подозирате

11306
Хитри приложения на лука, за които дори не подозирате
Снимка: iStock/Guliver

Лукът е една от любимите супер храни на повечето хора. Само срещу скромна сума вие получавате витаминозна бомба и хранителни вещества. Затова не се учудвайте, че той има такова голямо разпространение.

Освен за готвене, той може да се използва за различни неща в домакинството и да облекчи живота ви значително. Можете да дори да го използвате за почистване, като по този начин пестите пари от препарати, които са отровни. Например, за скарата вземете половин глава лук. Натъркайте я хубаво с нея, а антисептичните му свойства ще я държат чиста.

Малко лук може и да ви помогне в борбата с лошата миризма. Миризмата на мухъл, влага и други неприятни неща, бързо може да се премахне с лука. Той просто я абсорбира за няколко минути.

За една нощ половин глава в шкафа за обувки или мазето може да свърши чудеса. След това проветрете и сами ще се убедите, че от останалите миризми няма и следа.

Лукът може да ви бъде полезен и срещу ръжда по ножа. Срежете с ръждясалия нож необелен лук и направете няколко движения. Ще видите колко бързо петната изчезват.

Ако искате да полирате метал – имате чудесното средство. Смелете една глава лук в блендера, а след това разредете сместа с вода. Навлажнете мека кърпа и полирайте с нея. С друга суха кърпа подсушете и сами ще се изненадате от резултата.

Лукът ще ви помогне и срещу мравките. Всички знаем, че това са насекоми, които са полезни за природата, но у дома просто могат да ни изкарат извън нерви. За да се справите с тях, поставете няколко парчета лук на местата, където има най-много. Мравките просто не могат да понасят миризмата му.

4 начина за рязане на лук без сълзи!

Лукът е една от най-любимите ни добавки към всяка манджа и салата, но рязането му може да бъде истинско мъчение. Ето четири трика, с к...

С малко лук можете да си спестите чистенето на стъклото зимата. Натъркайте го добре вечерта и на сутринта сами ще се убедите, че просто палите и тръгвате.

Ако сте си взели авокадо, но ви е останало, то можете да поставите глава лук до него. Така няма да потъмнее и ще възпрепятствате окисляването. Също така, ако дори горният слой да стане кафяв, то вътрешността ще си остане зелена и красива.

Лукът може да ви помогне и за идеално кръгли пържени яйца. Нарежете го на шайби и го използвайте при приготвянето им. Така ще имате не само хубава форма, но и приятен вкус.

Съхранявайте лука така, за да е издържа повече

Както виждате, лукът има много приложения и е хубаво да се възползвате от тях. Все пак, всяка една домакиня има поне една глава от зеленчука в хладилника си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com