Хитрите приложения на яйцата в домакинството

2002
Хитрите приложения на яйцата в домакинството
Снимка: iStock/ Guliver

Знаете ли, че пилешките яйца освен в кулинарията...имат и некулинарна употреба?! 

Открийте 7 начина да използвате пилешки яйца за красота и домашни грижи.

1. Енергиен тласък за косата

Ако косата ви е загубила жизнеността си, струва си да я подсилите с домашно приготвена маска от яйца. Кокошите яйца са богати на протеини, подобни на тези от които е съставена косата. Смесете сурови яйца или няколко жълтъка - ако косата ви е особено суха, добавете малко зехтин и намажете маската върху главата си. Можете да добавите няколко капки ароматизиращо масло. Оставете маската за около 20 минути, след това изплакнете косата си обилно с топла вода.

2. Козметика за бръчки

Жълтъците и белтъците имат ценни свойства за кожата, затова си струва да приготвите домашна грижа за лицето от тях. Белтъците от яйца могат да се използват за приготвяне на успокояващо, естествено средство за почистване на лице против бръчки, което ще изглади кожата и ще намали порите.

Разбийте белтъците с малко вода и измийте лицето си с тях. Така ще получите по-добра външна хидтратация. Жълтъците от своя страна са богати на витамин А, който перфектно овлажнява кожата. Разбийте жълтъците с малко вода и измийте лицето си с тях поне веднъж седмично.

3. Екологично лепило

Можете да приготвите екологично бяло лепило от пилешки яйца. Кокошият протеин е изключително лепкав, така че когато изсъхне, той перфектно слепва деликатни елементи от хартия или картон. За да се направи лепилото, белтъкът трябва да се комбинира с малко количество вода и да се смеси добре.

4. Тор за растения

Не изливайте водата след свареното твърдо яйце. Черупките от яйца съдържат големи количества калций, които са обичани от саксийните и градинските растения. След като водата се охлади, използвайте я за напояване на растенията. Начупените на ситно яйчени черупки могат да се използват като компост за градински растения като домати.

5. Естествена превръзка за рана или изгаряне

Ако се порежете или изгорите, сварете яйцето и използвайте тънката мембрана под черупката като естествена превръзка, за да заздравите раната. Богатата на хранителни вещества превръзка от яйца помага за спиране на кървенето и предотвратява образуването на белези. За да се отървете от синините по-бързо, сварете яйцето и докато е още топло отлепете черупката и разтрийте синината с нея.

6. За почистване на кожени аксесоари

Пилешките яйца са подходящи за почистване на кожени изделия. Плътната и лепкава основа от белтъци лесно ще премахне замърсяванията от кожените ви обувки, колан или портфейл. Разпределете протеина по цялата повърхност на кожата с мека гъба. Избършете деликатния белтъчен пилинг с влажна кърпа. Яйцето ще създаде защитна основа, оставяйки приятен блясък върху кожените аксесоари.

7. Почистване на замърсено сребро

Ако сребърните ви бижута се нуждаят от почистване, използвайте яйца за това, защото те съдържат сяра - активната съставка на окисляващите вещества. Разбийте белтъка и добавете щипка сол към него. Поставете го върху сребърните бижута и ги полирайте с кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com