Хитър метод как да намалим сметките за ток – за какво да внимаваме с всеки уред

7544
Хитър метод как да намалим сметките за ток – за какво да внимаваме с всеки уред
Снимка: iStock

Инфлацията, растящите цени на електроенергията, приближаващата зима и изглежда замръзналите заплати, които са прекалено ниски на фона на поскъпването у нас, правят въпроса как да намалим сметките за ток от ключова важност. За да съумеете да пестите енергия, без да се лишавате от топлина или от уреди, които са важни за всяко домакинство, следва да знаете хитри трикове, свързани с най-употребяваните уреди в дома ви, които да ви помогнат да спестите. Кои са най-големите гълтачи на ток в дома ви, кои са уредите, за които не подозирате, че напомпват сметките ви за ток, и как да намалите стойността на фактурата си напълно законно и лесно ще ви разкажем в настоящата статия.

Как да намалим сметките за ток – ръководство уред по уред

1.       Климатик

Той е удобен, не замърсява, доставя жадуваното разхлаждане през лятото и топлината през мразовитата зима. Но с поскъпването на тока работещият климатик през уикенда, когато сте на кратка зимна почивка, не е рентабилно решение. Когато жилището остава празно за няколко дни, по-разумно е да изключите уреда при растящите цени на електроенергията. Намалете и градусите през седмицата с 1-2. Няма да го усетите осезаемо, но фактурата ви определено ще е по-поносима.

Триковете на богатите за спестяване на пари

2.       Хладилник и фризер

Този уред също работи непрекъснато, но при разумна употреба няма да натовари бюджета ви. Почиствайте фризера от лед, ако такъв се образува, за да не харчи излишно енергия, не го пренатоварвайте, претрупвайки го с храна, намалете с една идея температурата на хладилника и затваряйте вратичките и на двата уреда веднага, щом извадите храната. Ако държите хладилника отворен дълго, сметките ще растат, тъй като той ще се нуждае от повече енергия, за да поддържа ниската температура. Добра идея е този уред да е в помещение, което не се отоплява зимата, както и далеч от източници на топлина.

3.       Мобилните устройства

Учудващо е, че толкова малки уреди като смартфона и таблета могат да погълнат доста енергия, ако не изключвате зарядните им устройства от контактите. Ако телефонът е един, няма да усетите разлика, но при 5-6 или повече устройства си струва да издърпвате зарядните от контактите веднага, след като телефоните са заредени.

4.       Лаптоп и компютър

Свикнали сте да са непрекъснато включени? Време е да се освободите от този вреден за бюджета ви навик, ако се чудите как да намалим сметките за ток. Дръжте ги включени само когато ще работите в близките час-два. Ако предстоят няколко часа, в които не са ви нужни, просто ги изключете изцяло и ги дръпнете от контактите.

5.       Бойлер

Съветваме ви да намалите леко градусите на водата, с която се къпете, но да не изключвате уреда. Доказано той консумира повече енергия, ако трябва да стопли водата от нулата, отколкото ако е непрекъснато включен. Когато говорим за болера вкъщи, то пестенето се получава при непрекъснат режим на работа на уреда.

Най-добрите методи за спестяване, за да имате пари в края на месеца

6.       Котлони и фурни

Индукционният плот изисква най-много енергия от всички кухненски уреди. Ако се чудите как да намалите сметките за ток, използвайте обикновен котлон или фурна.

7.       Осветление

Освен ако не ви трябва силна светлина за работа, не използвайте най-силните крушки. Поставете няколко източника на осветление със слаба светлина и използвайте само толкова от тях, колкото са ви нужни в момента. Заменете обикновените крушки с лед и енергоспестяващи. Гасете ги, когато не са нужни. Считайки че една крушка не гори особено много енергия, често натрупваме сметка именно благодарение на многото и силни крушки, оставени да светят в дома ни, без да е необходимо.

8.       Пералня машина

Колкото по-ниска температура зададете, толкова повече ще спестите, а и дрехите ще съхранят цветовете си по-дълго. Третирайте петната, преди да сложите дрехите в машината, за да спестите предпране и да може да си позволите кратка програма с ниски градуси и съответно нисък разход на енергия.

9.       Съдомиялна машина

Използвайте този полезен кухненски помощник само ако наистина се нуждаете от него и имате съдове, с които да изпълните капацитета му. Ако съдовете са малко, измийте ги без машина, като не забравяте да спирате топлата вода, докато ги натривате с гъбата, за да не се окаже, че сте изхабили повече енергия и вода от съдомиялната машина.

Общ съвет как да намалим сметките за ток

Изключвайте всички уреди, които не използвате, от контакта. Телевизора също. Няма нужда да тече като фон някои филм, ако изобщо не го гледате или ако не сте в стаята. Заменете старите уреди, които използват прекомерни количества енергия, с нови. По-високият енергиен клас ще ви спести средства и уредът ще се изплати бързо от спестените пари от месечната фактура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com