Хормоните на ЩАСТИЕТО: Ето как да ги осигурите на тялото си

1619
Хормоните на ЩАСТИЕТО: Ето как да ги осигурите на тялото си
Снимка: iStock

Хормоните на щастието при всички случаи работят за вас, но ако ги опознаете по-добре и разберете тяхното функциониране в организма и ролята им за стабилността на психическото и физическото здраве, можете съзнателно да се свържете с тях и да насърчите производството им по здравословен и естествен начин.

В допълнение към четирите основни хормона на щастието - серотонин, допамин, окситоцин и ендорфини, важна роля играят и инсулинът, естрогенът и кортизолът. Нивата на женските хормони се променят постоянно и се нуждаете от план за хормонална грижа, за да функционирате по най-добрия начин. Ето какво трябва да знаете за всички хормони, които ни карат да се чувстваме добре. 

Основни хормони на щастието

Серотонин

Серотонинът играе роля в регулирането на почти всички мозъчни функции, в допълнение към регулирането на работата на сърцето, белите дробове, храносмилателната система и други органи. Той също така помага за модулиране на настроението, апетита, паметта, сексуалността...

За да стимулирате естественото производство на серотонин, трябва да правите физически упражнения, да се излагате на слънчева светлина и да се храните балансирано, богато на плодове и зеленчуци.

Учените разкриха тъмната страна на "хормона на щастието" серотонин

Допамин

Този хормон на щастието се произвежда от невроните в основата на мозъка и регулира центъра за възнаграждение - допаминът позволява да се изпитва удоволствие. Здравият сън, медитацията и храните с високо съдържание на допамин (пилешко месо, авокадо, мляко, млечни продукти и соя) помагат за балансирането на допамина.

Окситоцин - хормонът на любовта

Окситоцинът играе важна роля в организма на жената по време на раждането и след него, той стимулира контракциите на матката, регулира отделянето на мляко, а телата ни го произвеждат и когато сме влюбени или когато партньорът ни ни вълнува. Окситоцинът насърчава връзката, както между майката и новороденото бебе, така и между влюбените. Упражненията, физическото докосване и груповите дейности за сближаване стимулират производството на окситоцин.

Ендорфини

Те се произвеждат в отговор на болка или стрес и ни помагат да си осигурим комфорт и чувство за благополучие. Упражненията (всички хормони на щастието по принцип се стимулират от движението), слушането на любима музика, медитацията и смехът стимулират производството на ендорфини. 

Хормоните на щастието и как въздействат на тялото

Допълнителни хормони на щастието

Инсулин

Инсулинът играе ключова роля в регулирането на нивата на кръвната захар, а нивата на захарта оказват голямо влияние върху настроението ни. Когато нивата на захарта са твърде високи, инсулинът работи усилено, за да ги понижи, което може да доведе до пикове и спадове (хипер- и хипогликемия). Това може да ни накара да се чувстваме тревожни, депресирани, замъглени, летаргични.

Естроген

Равномерното ниво на естроген насърчава доброто настроение, но излишъкът може да ви накара да се чувствате нервни и тревожни, а недостигът - да се чувствате депресирани и летаргични. Естрогенът е един от най-важните женски хормони и синхронизирането на диетата ви с цикъла ви може да бъде полезно и тук. Ако имате ясно изразени симптоми на ПМС, това означава, че естрогенът доминира и нивата му са високи, а правилното хранене ще гарантира, че по време на цикъла метаболизирате естрогена по оптимален начин.

Кортизол

Известен като хормон на стреса, кортизолът се произвежда в отговор на стреса, а правилното количество на този хормон ви кара да се чувствате енергични и позитивни. Когато обаче не е в баланс, може да се чувствате претоварени, изтощени и да имате проблеми със съня. Точно както хормоните на щастието могат да бъдат стимулирани, можете да поддържате кортизола в баланс чрез редовни упражнения и физическа активност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com