Хормоните на щастието и как въздействат на тялото

22296
Хормоните на щастието и как въздействат на тялото
Снимка: iStock/Guliver

Щастието зависи от хормоните в организма ни. Когато сме щастливи, сме уверени, привлекателни, здрави и общителни. В състояние на радост и удоволствие по-малко се дразним и по-адекватно анализираме текущите ситуации. Много хора знаят, че настроението ни зависи от хормоните.

Знаете ли кои са хормоните на щастието?

6 правила за здрави зъби

Кариесът е неприятно заболяване, при което се образува кухина в зъба, след като твърдата тъкан е разрушена. Освен това, той също предиз...

Хормоните, които се грижат за нашето добро състояние. Те са допамин, окситоцин, ендорфин, серотонин ...

Как хормоните на щастието влияят на тялото ни

От гледна точка на науката, доброто настроение е резултат от правилни химични реакции. Осигурете си „хормони на щастието“. Те ще благоприятстват умствения и физически комфорт, създават усещане за удоволствия. Те са в основата на всяка мисъл и емоция.

Човешкото тяло произвежда 6 различни хормона на щастието. Те са: допамин, ендорфини, серотонин, окситоцин, норепинефрин, фенетиламин.

Ето, как влияят на тялото ни:

Учени обявиха кой е най-полезният сок

Всички плодове и сокове от тях имат своите полезни свойства, но все пак някои от тях имат повече предимства пред други. Сега учени от у...

Серотонинът участва в централната нервна система и засяга усещането за болка, сън и сексуален живот, както и емоционални състояния. Когато дните станат по-дълги и светли, серотонинът подобрява настроението ни и поема контрола. В зимата сме по-засегнати от хормона мелатонин, който ни осигурява добър сън.

Серотонинът е хормон, свързан със сезонните ритми. Производството му зависи от продължителността на дневната светлина.

Ползите от серотонина: този хормон е отговорен за емоционалната стабилност и добро настроение. Той не дава възможност да се мотивира и да „скача“ на настроението ни. С адекватното производство на серотонин, умствените и умствените способности се подобряват. Напротив, при недостиг на хормон спада настроението, се появява инхибиране, забиване на дреболии и празни действия, депресия. При критични психоемоционални състояния липсата на серотонин може дори да доведе до самоубийство. Психологическите проблеми се отразяват на физическото здраве.

Намалява производството на хормони от продължителна липса на слънце. Ето защо в страни като Великобритания и Дания, където има малко слънце, депресивните условия са по-често срещани при хората. Липсата на хормон се компенсира от факта, че в тези страни периодите на ваканция са 2 пъти годишно, така че хората по-често да пътуват до слънчеви страни и да компенсират нуждата от серотонин.

Увеличава производството на хормони: серотонинът се намира в храни, съдържащи протеини: яйца, риба, телешко и говеждо месо, агнешко, свинско, ядки, бобови растения (боб, грах, соя) и тъмен шоколад. Беше отбелязано също, че повишава нивото на серотонинов доматен сок. Той е нискокалоричен, но е препоръчително да не прекалявате с него, тъй като високата консумация на доматен сок влияе негативно на бъбреците. Ако консумирате всички горепосочени храни, но всички рано усещате някакъв дисонанс в емоционално състояние, обърнете внимание на състоянието на тялото си. Хроничните заболявания в стомашно-чревния тракт, могат да повлияят на абсорбцията на основни вещества и производството на хормони. В онези сезони, когато има малко слънце, можете да увеличите нивото на серотонин в тялото, като за известно време сте заминали за топла слънчева страна.

Лошият дъх – сигнал за заболявания, причини за поява и лечение

Всеки понякога има лош дъх. Това може да е причинено от храна, която се консумира, плака и дори дехидратацията. За какви заболявания г...

Един от признаците на липса на серотонин може да е постоянно желание да се яде нещо сладко, особено брашно: сладкиши, пайове, сладкиши. Това обяснява и факта, че при стрес и хронична умора искате да хапнете някои „вкуснотии“. Тези продукти, въпреки че повишават нивото на серотонин, но не за дълго. Освен това, ако постоянно се поглезите с „сладкиши“, можете да „направите“ още по-голяма депресия, свързана с наднорменото тегло.

Допаминът е най-важният невротрансмитер, отговорен за чувствата на удоволствие, еуфория и релаксация. Неговата задача е да регулира работата на вътрешните органи и да предава импулси към мускулите. В комбинация с чист въздух и движение, той, заедно със серотонин и адреналин, образува прекрасна комбинация от жизненост и настроение. Допаминът се произвежда по време на секс, хранене и дори прием на лекарства, но оргазмът е най-мощният източник на този хормон.

Допаминът е хормон на радостта и удоволствието, нарича се още хормонът на мотивацията. Той е и антагонист на пролактина - хормона на стреса, нервността.

Ползите от хормона: допаминът се произвежда като „възнаграждение“ за извършеното действие: чувстваме прилив на сила, удоволствие от направеното. Следователно този хормон се свързва с мотивацията. Той ни тласка към постижения, подвизи, към нови интересни неща.

Увеличава производството на хормони: допаминът се произвежда директно от хипофизата, така че производството му не е свързано с консумацията на продукти. Голямо количество допамин се произвежда при редовен секс. Също така този хормон се свързва с това, което обичате, хобита, спортуването. Производството на този хормон се стимулира дори със спомени за някои приятни неща, ситуации, сексуални сцени.

Какво да пием, когато времето е студено

За да се сгреем, трябва да пием горещ чай със захар, разказа за RT Русия главният диетолог в Министерството на здравеопазването Виктор ...

И трите вида хормони са взаимосвързани. Всички дават състояние на щастие, радост, удоволствие. За правилното производство на всички тези хормони е препоръчително да се спазва адекватна физическа активност, ежедневие, да се разхождате много на чист въздух, да правите секс (за любов и удоволствие), да се храните рационално, да правите това, което обичате.

Норепинефринът се произвежда от допамин с участието на ензим. Интензивно се синтезира в ситуации на психически стрес или висока физическа активност, както и при слушане на добра музика и ядене на любимата ви храна. Този хормон повишава концентрацията и бдителността, грижи се за тонуса и енергията и повишава мотивацията.

Ендорфините действат като естествено облекчаващо болката и се екстрадират най-интензивно при тежки наранявания. Този хормон притъпява болката и кара тялото да се опиянява. Той, също така регулира глада, настроението и производството на полови хормони. Ендорфините също се произвеждат по време на интензивни спортове. Те облекчават симптомите на умора и спортистите получават така наречения „втори вятър“. Ендорфините са може би най-известните хормони на щастието и удоволствието.

Ползите от ендорфините: тези хормони правят живота ни по-забавен, по-радостен, поддържат в настроение. При достатъчно количество ендорфини тревожността изчезва, стресът намалява, болката се притъпява, регулира се кръвното налягане и умствените процеси се ускоряват. Ендорфините помагат в борбата с депресията, облекчават хроничната умора.

Намалява производството на хормони: нерационално разпределение на работа и почивка, инфекциозни заболявания, слаб имунитет, физическо и емоционално изгаряне, психични разстройства.

8 части на тялото, които вече са непотребни

С течение на еволюцията много органи и части от човешкото тяло са загубили своите първоначални функции, превръщайки се в безполезни при...

Увеличава производството на хормони: някои продукти стимулират производството на ендорфини: банани, шоколад, портокали, грозде, ягоди. Тези храни се препоръчва да бъдат включени в диетата ви. Благодарение на тях нивото на хормоните се повишава за кратко време, така че е необходимо да се засили производството на хормони по други начини. Популяризира производството на ендорфини, в допълнение към продукти, физическа активност, престой в природата, секс (ако е в удоволствие).

Учените единодушно определят фенетиламин като хормон на любовта. Възможно е да има както физически, така и психологически причини за появата му в тялото. Например, фенетиламин се произвежда по време на силови, продължителни тренировки. Той създава опияняващо усещане за щастие у спортистите. Но той е отговорен и за „бученето в стомаха“, сърцебиенето, което усещаме при влюбване.

Окситоцинът е най-известен с влиянието си, върху връзката между родители и деца. Този хормон стимулира раждането и секрецията на мляко по време на кърмене. В допълнение, окситоцинът намалява стреса, страха и засилва чувството за благополучие. Той повишава способността ни да се поставим на мястото на друг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com