Храни, които не ви препоръчваме да готвите в мултикукър

15723
Храни, които не ви препоръчваме да готвите в мултикукър
Снимка: iStock

Незаменимо нещо в кухнята, което освобождава времето и ръцете, разбира се е мултикукър. Но въпреки цялата си гъвкавост, тази притурка-чудо не е подходяща за всички продукти. Запознайте се с тези продукти, които е по-добре да не готвите в мултикукър.

Морска храна

Калмари, скариди, миди и други морски дарове не трябва да се готвят дълго време. Обикновено те се слагат в подсолена вряща вода и се свалят от котлона почти веднага. Ако е пресготвен, деликатният калмар рискува да се превърне в груба гумена подметка. Ето защо е по-лесно да използвате обикновена тенджера за готвене на морски дарове.

Ориз

Ако готвите ориз твърде дълго, той може да се залепи и да стане буквално на каша. Така че обикновеният ориз не е подходящ за мощния мултикукър, по-добре е да го сготвите в тенджера на слаб огън.

Бекон

Препечен бекон е чудесна идея за неделна закуска. Но най-добре е да го готвите в обикновен тиган, в мултикукър няма да получите хрупкава коричка, заради която искате да се събудите и да се забързате в приготвянето на закуската.

Алкохол

Принципът на работа на мултикукър е да се загрява бавно. Ако рецептата съдържа напитка, съдържаща алкохол, било то вино, коняк или ликьор, тогава това ястие няма да е подходящо за мултикукър. Това е така, защото алкохолите трябва да се изпаряват при висока температура и достатъчно бързо. Тогава вкусът ще се окаже точно такъв, какъвто е бил замислен. А тук ще се получи нещо различно.

Овесена каша с мляко

Ако мултикукърът няма специален режим за готвене на каша с мляко, тогава не трябва да рискувате. Млякото обича да "избяга" при кипене, затова е по-добре да отделите повечко време и да готвите млечна каша в тенджера, като е важно да намалите котлона навреме и да разбърквате непрекъснато.

Замразени продукти

Замразените зеленчукови смеси са много полезни, когато спешно трябва да приготвите гарнитура, но не са никак подходящи просто да ги "метнете"в мултикукър. При готвене се отделя много вода, която трябва бързо да се изпари, в противен случай вместо зеленчуци ще получите каша. В този случай е по-добре да използвате тиган. Освен това замразената храна понижава общата температура на готвене, което затруднява да постигнете искания от вас вкус.

Пилешки гърди

Какво може да се сготви по-лесно от пилешки гърди? На пръв поглед нищо. Но всичко има свои нюанси. Сочните пилешки гърди моментално се приготвят в грил тиган, но мултикукър дава по-малко предсказуем резултат - нежното месо може да бъде пресушено.

Зелени зеленчуци

Спанакът, броколите, аспержите и брюкселското зеле са много здравословни и могат да бъдат невероятно вкусни, когато се приготвят правилно. Но тези зеленчуци не са подходящи за мултикукър, тъй като се готвят много бързо. Зелените зеленчуци са най-вкусни, когато са сготверни на пара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com