Сюлейман I е принуден да вдигне обсадата на Виена

19086
Сюлейман I е принуден да вдигне обсадата на Виена

1529 г.

Обсадата на Виена през септември - октомври 1529 г. е първият опит на Османската империя, водена от султан Сюлейман I, да завладее столицата на Австрия Виена. Обсадата е крайната точка на османското нахлуване в Европа и отблъскването на турците слага край на разширението на империята им в Европа, макар през 1683 г. те да правят втори опит за превземането на Виена.

Обсадата на Виена през 1529 г. става най-важното сражение, което Сюлейман не спечелва. Сблъсъкът на османците с обединените християнски сили на Свещената римска империя, Франция и Испания още тогава е определен като битката за Европа.

Рузвелт получава писмо от Айнщайн и други учени за възможността да бъде произведена атомна бомба

На 11 октомври 1939 г. група учени, състояща се от Енрико Ферми, Лео Силард, Юджин Вигнер и Алберт Айнщайн, връчват на американския ...

Победи ли султанът, може да удари и сърцето на католицизма - Рим. Сюлейман стига до портите на Виена начело на най-могъщата армия, събирана в тези времена на Стария континент. Гръбнакът на 200-хилядната му войска е спахийската конница - мобилна, дисциплинирана, мотивирана. Елитният еничарски корпус, събиран чрез кръвния данък от покорените народи, също е основно острие на османските сили.

Султанът разполагал и с най-голямата и модерна за времето артилерия. Оръдията му са направени от германски и унгарски леяри наемници. Артилеристите използват барут на едри гранули, който позволява стрелба на по-далечно разстояние и по-голяма прецизност на изстрела.

Походът на османците към сърцето на Европа обаче се оказва тежък и изтощителен. Турците поемат към Виена през пролетта, но дъждовете през тази година били обилни, пътищата - наводнени. Тежките оръдия на османците затъвали в калта и повечето били изоставени. Турската войска пристигнала под стените на града чак на 27 септември.

Артилерийската атака на османците се оказала недостатъчно мощна, за да пробие добре укрепените градски стени. Сюлейман опитва да минира укрепленията с барут и на 5 октомври мощна експлозия прави пробив близо до главната порта. В процепа нахлуват еничарите, но защитниците ги отблъскват в зверско клане.

Битката при Поатие

На 10 октомври 732 г. френско-бургундските сили под командването на майордома на Меровингите Карл Мартел нанасят съкрушително поражен...

Неспирните дъждове, подранилата зима и изчерпването на провизиите принудили Сюлейман да вдигне обсадата на 14 октомври. След неуспеха се насочва далеч на изток. През 1534 г. завладява Багдад, установява контрол над Месопотамия и разширява териториите на империята до Персийския залив. Покорява Западното Средиземноморие, завладява Либия и Тунис.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Боян Лечев, български цигулар

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....