Името на кого носи международното летище в Атина?

715
Името на кого носи международното летище в Атина?
Снимка: iStock

Международното летище на Атина „Елефтериос Венизелос“ е най-голямото в Гърция и е известно с постоянните си инвестиции в иновативни технологии, което го прави едно от най-модерните в Европа и света. То става все по-популярно като транспортен център за Югоизточна и Източна Азия; също така, е най-голямото летище в Европа, което обслужва полети от и към Близкия изток поради близостта си до този регион.

Въобще откриването на международното летище „Елефтериос Венизелос“ на 28 март 2001 г. бележи началото на нова ера за въздушния транспорт на Гърция. Тогава новото летище коренно променило облика на гръцката столица и започнало бързо да се развива като един от най-големите авиационни центрове в Югоизточна Европа.

Още от самото си създаване летището в Атина спечелило доверието на пътниците и авиокомпаниите, като получило голям брой международни награди за дейността си. Днес атинският аеропорт се счита за едно от най-добрите и безопасни летища в света.

Предишното летище на Атина – „Елиникон“, се намирало в рамките на града. След това старата сграда била затворена, а новото летище било построено на 35 км от столицата.

Терминали

Летището на Атина има 2 терминала: основен и допълнителен, които са свързани с пешеходен преход. Основният приема полети от страните в шенгенското пространство, но не само от тях. Всички гишета за чекиране се намират в главната сграда.

Допълнителният терминал се използва за облекчаване и разтоварване на трафика на основната сграда, като в него се приемат полети предимно от нискотарифни авиокомпании.

Летище София с нови дестинации в лятното си разписание

Градският транспорт в Атина работи 24 часа в денонощието, което ви позволява да стигнете до града с автобус по всяко време. От летището към града водят 6 различни маршрута, които се различават по време на пътуване и брой спирки. Цените на билетите за автобус варират от 5 до 8 евро, а пътуването до центъра на столицата отнема до 70 минути.

5-звездният хотел „Софител“ се намира срещу главния летищен терминал. Предлага на туристите 345 шумоизолирани стаи, 2 премиум-етажа, 13 апартамента, 11 конферентни зали, фитнес зала със закрит басейн и сауна. Хотелът разполага с два ресторанта: “Mesoghaia” със средиземноморска кухня и ресторант „Karavi” с изискана интернационална кулинария.

Летището носи името на изключително популярния в Гърция политик и държавник Елефтериос Кириаку Венизелос (1864-1936), който няколко пъти е бил министър-председател на страната в периода 1910-1933 г.

Елефтериос Венизелос като млад е един от лидерите на Критското въстание през 1897 г. В качеството си на министър-председател още в първия си мандат той прокарва твърде значителни и в известен смисъл радикални реформи.

Специално за туристите би бил интересен фактът, че именно Венизелос през 1919 г. със закон създава необходимите условия за привличане на чужденци в Гърция и улесняване на престоя им. Това е първият гръцки закон, който е насочен към развитието на туризма – и ако днес имаме възможност да посещаваме свободно Гърция с цел туризъм, работа или с бизнес-намерения, то е добре да помним кой отваря страната към света.

В коя държава се намира най-голямото летище в Европа

По негово време се приемат и закони за насърчаване на промишленото развитие и се стимулира създаването на големи промишлени компании. В същото време се създава законодателство в областта на защитата на труда. Формира се система за професионално образование. Подготвена е нова аграрна реформа, която разпределя големи площи земя сред бедните селяни. Въобще, Елефтериос Венизелос е имало защо да бъде запомнен с добро от обикновените хора.

Неговият втори син - Софокъл Венизелос, също е бил министър-председател на Гърция.

Името на забележителния гръцки държавник носят, освен летището в Атина, също и фериботът ANEK Lines, свързващ Италия с Гърция, както и една от метростанциите в столицата. Посветени са му няколко песни. Образът на Елефтериос Венизелос присъства и на гръцката монета от 50 евроцента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно