Искате да се почувствате по-добре? Ето как да подобрите енергията си

3779
Искате да се почувствате по-добре? Ето как да подобрите енергията си
Снимка: iStock

Дори и да не искате да се впускате в голямо пролетно почистване, необходимостта да приберете зимните вещи ви кара да подредите гардеробите и чекмеджетата си, а докато правите това, може би да разместите малко мебелите, да почистите с прахосмукачка ъглите, а едно ново оформление би освежило дневната. И някак си се чувстваш по-добре, когато пренареждаш всичко, търсиш и използваш възможността да изхвърлиш ненужното. Удивително е колко много неща винаги има за изхвърляне!

Сезонът на пробуждането на природата носи нова енергия, ентусиазъм и стремеж да следваме естествените цикли - пролетното почистване е начин да се съобразим с тази енергия и то не се отнася само за дома ни. Изчистването на ума и мозъка наистина може да ви помогне да се почувствате преродени.

Как да направим пролетно почистване на ума?

Регулирайте съня си

Дните са по-дълги и за да се възползвате максимално от тях, се нуждаете от здравословен и редовен сън - добрият сън е от съществено значение за здравето на мозъка ви. След като сте научили нещо ново, добрият сън предизвиква промени в мозъка, които ви позволяват да запомните по-добре наученото, показват, наред с други неща, изследвания. Изследванията показват също, че редовният сън е свързан с по-добро канализиране на стреса, както и че хроничната липса на сън може да доведе до увреждане на мозъка, разрушавайки клетките във важните му области. Затова започнете пролетното почистване за здравето на мозъка си, като регулирате графика си на сън и си почивате качествено всяка вечер.

Направете тази бърза проверка за негативна енергия в дома ви - ето как!

Движете се редовно

Упражненията имат широк спектър от предимства, но изследванията все повече свързват физическата форма с настоящото и бъдещото здраве на мозъка - физическата жизненост е неразривно свързана с психическата жизненост. 

Едно проучване установи, че редовните физически упражнения и добрата физическа форма в младежка възраст са свързани с по-добри когнитивни способности на средна възраст. Друго проучване установява, че при хората, които са били в лоша форма на средна възраст, се наблюдава по-голяма загуба на мозъчен обем в напреднала възраст, отколкото при тези, които са били в добра форма на 40-годишна възраст. Упражненията наистина могат да ви направят по-умни - трениращите постигат по-добри резултати на умствени тестове, запомнят по-добре и забелязват по-добре. Възползвайте се от хубавото време за физически дейности сред природата, каране на колело, дълги разходки, упражнения на открито...

Пролетно почистване и храна за мозъка

Хранителните дефицити, като например недостиг на витамин В-12 и незаменими мастни киселини, могат да доведат до умствено объркване и проблеми с паметта - затова включете риба, ядки, семена, пресни зеленчуци и плодове в пролетното си меню за здравето на мозъка, пречистване на организма и повишаване на умствената и физическата енергия. Пролетното прочистване на мозъка и тялото включва промяна в начина на хранене и детоксикация, които заедно с повече движение и добър сън ви помагат да влезете отново във форма, да свалите излишните килограми и да се почувствате по-жизнени и силни.

Храна, която ни убива: 5 храни, които ни лишават от жизнена енергия

Пролетно почистване на ума чрез медитация

Медитацията е не само за релаксация, но има мощно въздействие върху мозъка и тялото, като носи огромни ползи, които включват намаляване на стреса, по-добра памет, по-добър сън и концентрация. Мозъкът е в състояние да обработва определена информация по-ефективно по време на медитация, а да оставите ума си да блуждае, докато медитирате, е един от най-добрите начини за облекчаване на стреса и повишаване на концентрацията. Можете да опитате различни видове медитация, свързани с дишане, музика с определена честота, медитация под ръководството на инструктор, при която следвате инструкции, самостоятелно или с група, практикуваща колективна медитация. Медитацията за осъзнатост е един от най-популярните и ефективни методи за подобряване на когнитивните функции.

Изгответе план за облекчаване на стреса

Стресът се отразява на цялостното ви здраве - той отслабва имунната система, затруднява съня, влошава паметта ви. Освен медитацията има много други начини да държите под контрол нивата на стрес и да се справяте по-добре с ежедневния стрес, който ви заобикаля. Разработете план за пролетно почистване и премахване на стреса, който да отговаря на начина ви на живот - идентифицирайте източниците на стрес и помислете какво можете да направите, за да намалите напрежението. Подредете приоритетите си, правете редовни почивки, в които можете да практикувате бързи медитации или дихателни техники, за да намалите незабавно нивата на стрес. Включете в дневния си график дейности, които ви изпълват с удовлетворение и обновяват енергията ви, и внесете повече удоволствие, яснота и отговорност в живота си чрез пролетното почистване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com