Изненадващи храни, които може да замразите и използвате, когато ви потрябват

10362
Изненадващи храни, които може да замразите и използвате, когато ви потрябват
Снимка: iStock

Представяме ви списък с няколко видове храни, които спокойно може да замразите в хладилник без да развалите техните вкусови качества. Списъкът е изключително подходящ, ако от даден продукт ви трябва малко количество и не искате да се развали в хладилник. Ще ви представим няколко идеи как да съхраните правилно тези продукти. Важно - добре е да сложите отметка с перманентен маркер върху пликчетата за замразяване с датата, на която сте замразили храните и да следите колко време максимално може да се съхраняват във фризер. Инвестирайте в пликове за замразяване с различна вместимост, за да може да съхраните различни по обем продукти.

1. Пресни плодове

Вероятно това не е най-голямата изненада, но е изключително удобна за всяка домакиня, която обича фрешове, смутита и малко плодове в сладкиша си. Може да замразите буквално всеки плод, който решите, стига да отстраните всички дръжки, костилки и ги нарежете на кубчета за по-добро съхранение. Чудесна идея за вече омекналите банани е да ги нарежете на кръгчета, да сложите в плик за замразяване и да имате почти готов домашен сладолед под ръка - само извадете замразения банан, блендирайте и сервирайте в купичка! Изключително лесно и здравословно! Плодовете, които запазват най-добре своите качества във фризер са горските плодове - боровинки, къпини, малини и ягоди. Чудесна идея е да ги сложите в малки пликове и да добавяте към овесената ви каша сутрин. Обичайно плодовете е добре да се консумират в рамките на 1-2 месеца след замразяване.

2. Хляб 

Да, хлябът се съхранява отлично във фризер, стига да го сложите веднага след като го закупите. Може да се съхрани спокойно 2 месеца във фризер и се размразява лесно във фурна или тостер, ако предварително сте го разделили на филии. Това е изключително удобен метод, ако често ви се случва хлябът да свърши вечерта, а сутринта децата да чакат закуска. В интерес на истината, може да замразите сандвичи, като сложите между 2 филии хляб малко шунка, 1 слайс чедър или гауда и затворите добре в плик за замразяване. На парти или тост грил ще се размразят за нула време и имате чудесна и предварително приготвена закуска, чакаща само да я стоплите.

3. Настъргани/ натрошени кашкавали и сирена

Това може би ще ви изненада, но особено за любимителите на меки сирена, чиято годност е малотрайна, това е една чудесна новина за съхранение.  Меки сирена като моцарела, бри и синьо сирене, могат да издържат до 2 месеца във фризер, като просто ги нережете на кубчета за по-голямо удобство. Твърди сирена като чедър, пармезан и др, могат да издържат до 6 месеца замразени.

4. Масло с подправки

Чудесна идея за бързо овкусяване на вашата гозба е предварително да замразите масло с подправки. Разтопете 100 г краве масло в касерола, добавете любимите ви свежи подправки като розмарин, мащерка, босилек и др., налейте в поставка за лед, изчакайте да изстине до стайна температура, приберете в плик и сложете във фризера. Може да се използва 1 месец напред и е изключително удобно, защото после само вадите 1 кубче масло и имате чудесна добавка към ястията ви.

5. Сосове и пасирани домати

Аналогично на маслото, в същите тарелки за лед, може да сложите сосове, които сте отворили, но не сте успели да оползотворите напълно. Ако често ви се случва да отворите консерва с домати и да не ви е необходимо да употребите цялото количество, то този метод е идеален за вас. Доматите са лесно разваляща се храна, във фризер не бива да стои повече от 1 месец.

6. Тесто

Ако обичате да правите домашни закуски често, пица и други печива, то знаете, че месенето обичайно изисква доста време. Може да направите голяма доза тесто, да разделите на единични дози и да съхраните в пликове за замразяване. По този начин, когато решите да направите пица, най-лесно е от предната вечер да извадите тестото и да оставите в хладилника да се размрази до следващата вечер, когато ще го използвате. Замразено тесто издържа до 3 месеца във фризер. 

7. Всякакви сготвени ястия

На практика, може да замразите всякакви сготвени гозби и да са съхраните максимално за 1 месец. Изключително удобно е да порционирате вашите гозби и така ще може да се наслаждавате на различни ястия всеки ден. Този метод е много удобен, ако често ви се хапва домашна храна, която иначе изисква доста време за подготовка като сарми, пълнени пиперки, мусака и др. Това също е чудесен вариант за майки с натоварен работен график, които предпочитат през уикенда да сготвят накуп няколко ястия, замразят на порции и да предлагат разнообразни ястия за вечеря на своето семейство. Изключително важно при този метод е винаги да маркирате датата на съхранение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com