Жената, съсипала фреската на Христос забогатя

16206
Жената, съсипала фреската на Христос забогатя

82-годишната художничка-реставратор Сесилия Хименес, която съсипа фреска на Христос ще получава почти половината от приходите от авторските права върху станалото известно в цял свят произведение.

Испанската фреска на Христос, която беше неумело реставрирана, донесе късмет на града си, съобщи Би Би Си. Миналата година Сесилия се зае с реставрацията, но лицето на Христос заприлича на Маймуна. Повечето хора наричат фреската Monkey Christ.

Артистите на фокус

Българско изкуство с две паралелни изложби на Арслан Ахмедов (художествена фотография) и Златин Орлов (кинетична скулптура) показва Гал...

Фреската "Ecce Homo" привлече над 40 хил. туристи в град Борха, Сарагоса и помогна да бъдат събрани над 50 хил. евро за благотворителност. Това накарало художничката и градските власти да сключат договор за мърчандайзинг.

Отначало подигравките разстроили Сесилия, но тя вече се е съвзела от преживяния срам и се възползва от неочакваната слава. Художничката дори организира самостоятелна изложба.

Работата на Хименес е станала толкова популярна, че градът се надява да печели от използването на нейното изображение върху други продукти. Тя подписа договор, според който ще получава 49% от приходите.

Експедицията до Антарктида се прави със сърце, не с пари

"Експедицията е направена със сърце, не с пари", каза проф. Христо Пимпирев на откриването на документалната изложба "Антарктида &ndas...

Много международни предприятия вече са изразили желание да използват новия образ на Христос от Борха, сравняван с Майкъл Джексън, с крал Хуан Карлос или Хоумър Симпсън.

Оригиналната фреска е била гордостта на местната църква повече от 100 години. 81-годишната художничката имала добри намерения, но след намесата ѝ вече е невъзможно тя да бъде реставрирана.

Сякаш всички харесват реставрацията, с изключение на наследниците на художника Елиас Гарсия Мартинес, нарисувал оригиналната творба. Те не искат в църквата да остава обезобразения вариант, но 23 000 души вече са подписали петиция в защита на Сесилия Хименес, като сравняват стила ѝ с творби на Гоя, Мунк или Модилиани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com