Как да изберем най-доброто брашно за хляб?

11003
Как да изберем най-доброто брашно за хляб?
Снимка: iStock

Наскоро попитах познат, работещ в областта на хлебопроизводството, кой е по-добрият хляб, за да насоча избора си в търговската мрежа към него. Неприятната изненада за мен бе наученото „от кухнята“ – като например, че ръженият хляб далеч не е 100% ръжен. Това ме насочи към мисълта, че следва да приготвям сама насъщния, ако държа да знам какво реално има в него и за да е наистина полезен. Хлебопекарните са идеални помощници за целта, но тук се сблъсках със следващата трудност – как да избера най-доброто брашно за хляб, защото ако не знам какво наистина има в брашното, може да не получа мечтания ръжен хляб, макар да съм го приготвила сама. Споделям с вас сърча си по темата, тъй като отглеждането на ръж не ми е в топ желанията за годината, а предполагам и на вас.

Как да изберем най-доброто брашно за хляб?

Предлагам ви няколко стъпки, с които ще изберете най-доброто брашно за хляб.

1. Изследването ми по темата и стотиците страници, които изчетох на всички езици, които владея, ми помогнаха да анализирам информацията и да отсея плявата от истината. Осъзнах, че няма най-добро брашно, а най-добро за определени цели и че най-доброто брашно за палачинки е различно от това за хляба. Та да започнем именно от тук – когато търсите брашно, търсете го за определената ви цел. Ако ще правите хляб, то трябва да е най-доброто брашно за хляб, а не най-доброто изобщо. Ако ще правите макарони, трябва ви специално брашно - грубо, с което те да не се разпаднат и да запазят формата си. Ако ще правите сладкарски вкусотии, търсете фино брашно. А най-доброто брашно за хляб е хлебното. До тук добре, но точно какво?

2. Най-доброто брашно за хляб за вас може да е различно от най-доброто брашно за друг. Защо ли? Всяко брашно има различна хранителна стойност, съдържа различни ценни вещества. Вие може да се нуждаете от повече калории и определени вещества, докато приятелката ви да е на строга диета и да има тотално различни нужди от хранителност на хляба. И все пак – доколко полезно е едно брашно зависи от това доколко зърнените обвивки и полезни вещества са се запазили по време на преработката. Може да се ориентирате по опаковката, където това е обозначено с буква T + някакво число. Ниската стойност на числото след T означава, че брашното е по-фино смляно и тестото от него ще е по-пухкаво. Означава ли това обаче и по-полезно? Сами може да стигнете до отговора, ако сравните ниската стойност на Т при бялото пшеничено брашно – Т 500 и високата – цели Т 2000 при пълнозърнестото брашно от лимец. Вярвам, че знаете колко полезен е лимецът и колко полезно е пълнозърнестото брашно, така че въпросът ви се е изяснил изцяло.

3. Запитайте се от какво се нуждае организмът ви. Точно и лично вашият. Какво му липсва, какво искате да добавите към диетата си. За да откриете най-доброто брашно за хляб за вас, следва да знаете първо нуждите на тялото си, а след това и предимствата на всяко брашно. Ще ви помогна с второто.

  • Брашно от лимец – изключително здравословно, лесно се усвоява и е благодатно за храносмилателната система, познато е като несъдържащо химикали и може да се похвали с богато съдържание на фибри, диетичен профил, богат аминокиселинен профил и високо съдържание на ненаситени мастни киселини. Някои източници го сочат като подходящо за поддръжане на кръвната захар в нормални граници и за намаляване на нивата на лошия холестерол в тялото.
  • Овесено брашно – богато е на протеини и не съдържа глутен – какво по-хубаво от това? То е най-доброто брашно за онези, които са алергични към глутен. Овесеното брашно може да се похвали с богато съдържание на фибри, антиоксиданти и бета-глюкани. Регулира нивата на кръвната захар и холестерола и допринася да се увеличи растежът на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт.
  • Брашно от елда. Притеснявате се от гликемичния индекс заради нивата на кръвната ви захар или заради килограмите? Това брашно е идеално за вас, тъй като може да се похвали с нисък гликемичен индекс. Счита се за цяр за страдащите от сърдечни заболявания, тъй като е най-богатият източник на рутин, антиоксидант, който редуцира риска от сърдечни заболявания, предотвратява кръвните съсиреци и намалява възпалението.
  • Ръжено брашно. Съхранява много от полезните си вещества за разлика от пшениченото, поради което се счита за по-полезно от него, като дори аминокиселината лизин е с по-добро биологично качество при ръженото брашно. Богато е на фибри и се грижи за здравето на сърцето и за тънката талия.

Кое е вашето брашно и какъв хляб ще си приготвите днес?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com